Hon kan få tävla i OS för Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten kan få ytterligare en deltagare i Vinter-OS i Vancouver i februari. Det är en 41-åriga Jokkmokksbo som har fått klartecken för att ställa upp i OS för Thailand.

I augusti flyttade Raewadee Sukloed och hennes man till Jokkmokk. För här i är vintersäsongen lång och det gör att Raewadee kan satsa ordentligt på sitt stora intresse, skidåkning. Hon gör dagliga träningsrundor i spåren nere vid Talvatissjön.

– I tisdags var det 24 grader kallt. men då hade jag munskydd och det gick bra, säger Raewadee som gillar vinter. Jag tränar mellan en och två timmar de flesta dagar.

När Raewadee Sukloed bodde i Thailand, i Bangkok, sportade hon inte alls. Skidåkningen upptäckte hon när hon flyttade till Sverige för nio år sedan.

– Jag såg en man som åkte med en pojke på axlarna. Han bara gled och jag tyckte det såg så roligt ut så jag tänkte att det där ska jag göra, säger hon.

– I början hamnade jag i diket mer än i spåret. Och varje dag kom jag hem med blåmärken efter träningen.

Sen dess har det gått framåt för Sukloed. Två guldmedaljer i veteran-SM klassisk stil tog hon 2004 och som bäst en 33:e plats i Tjejvasan. Favoritdistansen är 30 kilometer.

Raewadee Sukloed trivs i Jokkmokk. Hemma i hallen står två kartonger med nya skiddräkter till Jokkmokks skidklubb som hon är engagerad i. Hennes stora skidintresse har också smittat av sig på hennes man Jonas, smålänning och tidigare orienterare.

– Han är min tränare, vallare, sponsor och allt möjligt. Han är en riktig ”peppar peppar” man, säger Raewadee med ett stort leende.

Visst vore det häftigt att komma iväg och få representera Thailand i längdåkning i OS. Men Raewadee Sukloed är pessimistisk om chanserna. För i så fall krävs det att hon hittar sponsorer eller själv betalar upp mot 100.000 kronor.

– Om jag får komma iväg så kan jag ju inte hoppas på att hamna på någon prispall. men jag ska ge allt vad jag har, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.