Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Sundberg om hur silikonbrösten förstörde hennes liv. Foto: SVT

Hon tog bort silikonbrösten – började må bra igen

Uppdaterad
Publicerad

Marie Sundberg från Boden skaffade implantat för att få större bröst – men skönhetsingreppet kostade henne hälsan och först när hon tog ut dem började hon må bra igen.

– De här ”shitbagsen” förstörde nästan mitt liv, säger Marie Sundberg och kastar upp de utopererade silikonbrösten på köksbänken.

I Sverige skaffar cirka 5 000 kvinnor per år bröstimplantat, enligt Plastik- och estetiska specialistföreningarna. Sedan man startade upp bröstimplantatregistret i Sverige 2014 kommer allt fler vittnesmål in från kvinnor som fått problem med sina implantat.

Marie Sundberg från Boden är en av dem.

– Jag hade aldrig skaffat brösten om jag vetat vad jag vet i dag, samtidigt så är jag inte samma person som jag var då eftersom jag var så ung när jag tog beslutet, säger Marie Sundberg.

Önskade större bröst – hälsan sviktade

17 år gammal vill Marie ha större bröst. Hon valde att operera in två implantat med koksalt. Behåstorleken gick från B till F-kupa. 10 år senare bytte hon ut implantaten på rekommendation, till en större storlek i silikon. Efter det började hälsan svikta.

Vid 34 års ålder har hon hunnit få flera diagnoser då hon lider av konstanta smärtor i kroppen, andningsvårigheter, extrem trötthet, ångest och allergier. Ingen läkare pekar på implantaten som ett problem.

Ny information i sociala medier

Men en dag fastnar Marie framför ett instagraminlägg.

– Det var en tjej som jag följde och där tog hon upp någonting som heter breast implant illness, som jag aldrig hade hört talas om, men det var liksom som om hon beskrev mig, berättar Marie Sundberg.

Växte fast i revbenen

Breast implant illness är inte en erkänd diagnos, men under hashtaggen #breastimplantillness delar hundratusentals kvinnor runt om i världen med sig av sina misslyckade bröstoperationer i sociala medier – och många vittnar om samma symptom, som sedan försvunnit när de opererat bort implantaten.

När Marie tog bort sina för en månad sedan hade implantaten vuxit fast i revbenen.

– Mina bröstimplantat växte fast i revbenen så man fick liksom skrapa runt revbenen och lungor och klippa sönder bröstmuskeln. Det gör väldigt ont men är så värt det, säger Marie Sundberg.

Problemet större än vad som varit känt

Statistik från det amerikanska läkemedelsverket visar, efter skärpt inrapportering från tillverkarna, att problemen med bröstimplantat är väldigt mycket större än vad som tidigare varit känt.

Man varnar öppet för att var femte kvinna kommer behöva ta bort implantaten inom ett årtionde på grund av det. Även i Sverige har antalet rapporter om tillbud ökat, från några enstaka fall per år till 63 under 2018.

Marie tror att hon och många andra lider av breast implant illness, trots att det inte är en erkänd diagnos idag.

– Man kan ju så klart välja att lita på företagen som gör implantat och tjänar miljarder, eller lita på alla kvinnor som har de här symptomen och som blivit bättre efter uttag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.