Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten, vill se att politiken hjälper lantbrukarna att överleva. ”Det måste hända någon nu”, säger hon. Foto: Randi Gitz/SVT

Tufft ekonomiskt för lantbrukarna – LRF vill att politikerna hjälper: ”Måste hända något nu”

Uppdaterad
Publicerad

LRF Norrbotten bekräftar bilden av att lantbrukarna har det tufft ekonomiskt. Ordförande Jenny Karlsson förklarar att pandemin påverkat priserna på leveranserna också till jordbruket. Och medlemmarna känner oro och hopplöshet.

En ny undersökning från LRF visar att var fjärde lantbruksföretagare redan har dragit ner på sin verksamhet och att fyra av tio planerar att minska produktionen under året. Anledningen är den kostnadskris som har drabbat svenskt lantbruk under hösten och vintern.

Lantbrukarnas riksförbund försöker påverka politiker att komma till beslut om hjälp.

– Det måste hända någon nu, det kan inte bli långbänk i det här, säger Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten.

På Kvarnudden driver Jenny Karlssons bror, Sven Karlsson ett lantbruk med uppemot 200 djur. Mjölkkor och köttdjur. Vi besöker gården i den gnistrande vinterdagen och kliver in i ett nybyggt stall med bara cirka sex år på nacken.

I videon berättar ordförande Jenny Karlsson vad LRF:s medlemmar vill ha hjälp med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.