Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fredrik Strage överlevde vinterbadet tack vare Hooja

Uppdaterad
Publicerad

-Alla politiker tävlade inför valet om att vara den som brydde sig mest om glesbygden. Och mitt i allt dök duon Hooja upp med sina charmiga, trallvänliga techno-rapplåtar. Så svarar musikjournalisten Fredrik Strage när SVT frågar honom vad det är som gjort att duon från Gällivare slagit igenom så stort.

Fredrik Strage menar också att Hooja verkar i samma tradition som industrimetalgruppen Raubtier från Haparanda, rapparen Kitok från Jokkmokk och Snoddas eller Karl Gösta Nordgren som han hette och som på 1950-talet hade en jättehit med sången Flottarkärlek.

-Det kanske finns ett behov av en svensk duo som skildrar den verkligt glesa glesbygden lågt bort och fångar upp den tidsanda där människor intresserar sig för det som sker långt bort ute i landet.

Epa-raggare lyssnar på Hooja

Fredrik Strage tar också upp ”Epa-dunk” scenen som han menar är ett samtidsfenomen som Hooja fångar upp, den nya raggarkultur som uppstått i Sverige där raggarna inte längre lyssnar på 50-tals rock utan på något som Strage beskriver som hårt pumpande musik som bara handlar om supa, svina och ha en massa sex.

-Den musiken har en anknytning till Hooja där Hooja kanske är mer oskuldsfullare, snällare och i vissa fall vemodigare. Och jag tror att många som är ute och bränner i sina Epa-traktorer lyssnar på Hooja.

I videon berättar Fredrik Strage hur Hooja hjälpte honom att klara av sitt livs första vinterbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.