Hoppar av på grund av snusförbud

Publicerad

Centerprofilen Ulf Ottosson i Arjeplog hoppar av politiken för att han inte får snusa under sammanträdena i kommunen. Han varnar också för att det kan bli svårt att rekrytera tobaksfria politiker.

Försöksverksamheten med tobaksfri arbetstid i Arjeplogs kommun – inklusive snusförbud för politiker på sammanträdena – har pågått sedan 2012 och nu har nyordningen utvärderats. Och det blev tummen upp från kommunledningens sida och en omröstning i fullmäktige.

Hoppar av

23 ledamöter sade ja till en fortsättning, tre sade nej och två valde att inte rösta och därmed har försöket permanentats. Nu gäller alltså tobaksförbud, inklusive snus, under arbetstid och under kommunala sammanträden.

Med arbetstid menas den tid man tjänstgör, inklusive pauser, men lunchrasten räknas inte som arbetstid, utan då får anställda och politiker röka och snusa – om de vill.

– Jag hoppar av. Jag har hållit på att sluta snusa i 40 år så nu är det bara att kliva av. Vad har jag egentligen att välja på? Ska jag hålla mig från att snusa fyra timmar till lunch och fyra timmar efter lunch? Det ställer jag inte upp på, säger Ulf Ottosson,(c) ersättare i kommunstyrelsen i Arjeplog.

Men kommunalrådet Britta Flinkfeldt-Jansson (S) ger inte mycket för de argumenten.

– Om han lägger av som politiker för att han inte får snusa på sammanträdena så får han göra det. Vi har större problem än så att hantera i Arjeplog, säger hon.

Kränkande beslut

Kommunledningen ser i stället tobaksfri arbetstid som ett hälsoprojekt för anställda och förtroendevalda.

– Det vore fånigt av oss i kommunen att inte använda den här arenan för friskvårdande arbete. Det är det jag pratar om samtidigt som Ulf Ottosson har snöat in på att han inte får snusa på sammanträdena, suckar Britta Flinkfeldt-Jansson.

Men Ulf Ottosson tycker att det har gått total prestige i frågan och han menar att det kan bli svårare att rekrytera nya politiker när de i princip ska vara tobaksfria.

– Jag tycker att det här är ett kränkande beslut, även för personalen. Jag kan välja mellan att trotsa förbudet eller att inte låta mig nomineras till nästa period. Då väljer jag att sluta som kommunpolitiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer