Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas att intresset för bondska väcks om 30 år” – hör Sten Rådman berätta om dialekten som han hoppas lever vidare. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Hör 89-årige Sten prata Arvidsjaurbondska: ”Finns mycket visdom i språket”

Uppdaterad
Publicerad

Sten Rådman har under större delen av sitt liv jobbat ihärdigt för att bevara Arvidsjaurbondskan. Förutom böcker och dikter så har han även gett ut cd-skivor.

– Jag har gjort vad jag har kunnat för att bevara dialekten, säger han.

Sten Rådman,89 år, kommer från Boksel tre mil utanför Arvidsjaur. I hemmet där han växte upp pratade familjen Arvidsjaurbondska.

– Mitt intresse för dialekten har stärkts genom åren. Det på grund av att jag märkt att den yngre generationen inte har något större intresse av att prata bondska.

”Bondskan skapar kontakt”

Slutet av 1960-talet började han arbeta som skogsförvaltare åt Arvidsjaurs allmänning och kom då i kontakt med många äldre som pratade Arvidsjaurbondska.

– Jag har alltid varit intresserad av gamla människor. Som ung kände jag att det var lättare att komma dem nära om man kunde prata bondska.

Möten med människor

Många av de böcker, dikter och cd-skivor som Sten Rådman har gett ut på Arvidsjaurbondska handlar om möten med människor.

– För mig har det även varit viktigt att tala om hur folk levde förr i tiden. Jag tror inte att man i framtiden ska vara beroende av det som är modernt.

Hör författaren prata Arvidsjaurbondska och varför det är viktigt att bevara dialekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.