Jokkmokks samhällsbyggarnämnd tror sig kunna bli först i Sverige med att införa könsneutrala nämndsbeslut. Hör avdelningschefen Patrik Sundberg om varför. Foto: SVT Grafik, Micke Nyberg/SVT

Könsneutrala nämndsbeslut i Jokkmokk: ”Ska inte spela roll om man heter Muhammed eller Eva”

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks samhällsbyggarnämnd tror sig kunna bli först i Sverige med att införa könsneutrala nämndsbeslut – för mångfaldens, jämlikhetens och jämställdhetens skull.

Det betyder att politikerna inte kommer att få veta personnamn, kön eller företagsnamn inför besluten.

Avdelningschefen Patrik Sundberg ligger bakom beslutet om könsneutrala nämndsbeslut som politikerna i samhällsbyggarnämnden fattade i full enighet och som gäller efter årsskiftet.

”Bara fakta – inte känslor”

– Det ska inte spela någon roll om det är ett stor multinationellt företag eller ett litet lokalt företag eller om man heter Patrik Sundberg, Muhammed, Eva eller Sven, alla ska behandlas lika och jag tror att vi kan bli först i vårt avlånga land med att införa könsneutrala nämndsbeslut, säger han.

Per-Jonas Parffa (MP) sitter i samhällsbyggarnämnden och han är positiv till den annorlunda beslutsprocessen och det ovanliga jämställdhetsprojektet.

– Det är väl ganska bra egentligen. Då kommer besluten enbart att grundas på fakta och inte på känslor. Det är annars lätt hänt att man lägger en värdering på en hen, han eller hon eller den eller det. Vi får se var vi landar med det här. Jag tycker att det ska bli intressant, säger Per-Jonas Parffa.

Samhällsbyggnadsnämnden fattar bland annat beslut om bygglov, detaljplaner, gator och vägar, exploatering och miljöfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.