Hör ministerns löfte: ”Vi kommer aldrig att svika Kiruna”

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) lovar ersättningsjobb när Radio- och TV-tjänst och 120 heltidstjänster försvinner från Kiruna.

Efter beskedet att Radiotjänst i Kiruna hotas av nedläggning har kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) skrivit ett öppet brev till regeringen:

”Från kommunledningens sida förväntar vi oss att regeringen presenterar förslag på ersättningsjobb som ska lokaliseras till kommunen, eftersom förslaget börjar gälla redan vid årsskiftet.

Att inte agera för att ersätta den verksamhet som försvinner skulle gå stick i stäv med regeringens ambitioner att Sverige ska hålla ihop och att statliga jobb ska utlokaliseras för att motverka centralisering till storstadsområden att kommunledningen förväntar ersättningsjobb”.

Minister lovar jobb till Kiruna

Nu lovar civilministern Ardalan Shekarabi (S) jobb till Kiruna. Han säger till SVT Norrbotten att man inom kort kommer att säkerställa att det finns statliga jobb som motsvarar antalet anställda i dag.

Han lovar att ge besked om detaljerna innan riksdagsvalet.

– Vi kommer aldrig att svika Kiruna. Kirunaborna kan vara säkra på att regeringen kommer att vidta åtgärder och det innebär att vi kommer att flytta statliga verksamheter till Kiruna, säger Shekarabi.

120 heltidstjänster bort

Den 12 april 2018 föreslog regeringen i en lagrådsremiss att radio- och TV-avgiften ska avskaffas. Förslaget börjar gälla 2019 och innebär en nedläggning av Radiotjänst i Kiruna AB.

I och med avvecklingen av försvinner 120 heltidstjänster och lika många deltidstjänster från Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.