Britt Johansson tycker att det är förskräckligt att det är skillnad på män och kvinnor inom hörselvården. Foto: SVT

Ojämlik hörselvård drabbar kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna får i mycket mindre utsträckning två hörapparater än männen, visar färsk statistik från Hörselskadades riksförbund (HRF). Värst är det för kvinnorna i Norrbotten.

I Norrbotten får bara 45 procent av kvinnorna hörapparater till båda öronen jämfört med de hörselskadade männen i länet där drygt 57 procent får dubbla hörapparater.

Det är en skillnad både mellan kön och var i Sverige en hörselskadad bor. I Kalmar får till exempel cirka 90 procent av de hörskadade två hörapparater – och det gäller både kvinnor och män. Även Skåne ligger bra till i statistiken.

Skillnaderna består

Den stora skillnaden anses inte medicinskt motiverad. Siffrorna bygger på Hörselskadades Riksförbunds egna undersökningar inom samtliga landsting i Sverige, med stöd av Statistiska Centralbyrån.

Samtidigt visar undersökningen att rekordmånga provade ut hörapparater under förra året – nästan 100.000 personer.

Men skillnaderna kvarstår när det gäller hjälpmedel för kvinnor och män.

”Vill få två hörapparater”

82-åriga Britt Johansson från Boden fick en hörapparat 2009 – men hon blev aldrig erbjuden en för vardera öra.

– Jag skulle verkligen vilja komma tillbaka för att få göra ett nytt hörseltest och få två hörapparater. Jag har aldrig fått en kallelse för återbesök på drygt åtta år, berättar hon för SVT Nyheter Norrbotten.

Hon tycker även att det är förskräckligt att det är skillnad på män och kvinnor inom hörselvården.

Drabbas på flera sätt

Enligt Mattias Lundekvarn, förbundsordförande inom HRF, är det en markant skillnad för den hörselskadade att ha två hörapparater istället för en. Av alla hörselskadade är det 90 procent som har en nedsättning på båda öronen.

På sikt påverkar det allmäntillståndet för den hörselskadade att inte kunna höra på båda öronen. Det kan i sin tur leda till förtidspensioneringar eller sjukskrivningar på grund av till exempel depression och social isolering.

Kostnaderna för hörapparatern ser också väldigt olika ut i de olika regionerna. Hörselskadades Riksförbund vill därför att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för hälsovården, i enlighet med hälso och sjukvårdslagen.

Hörselvården i Sverige

  • 1,5 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning
  • Rekordmånga prövade ut hörapparater år 2016 cirka 100.000 personer
  • Antalet dubbla hörapparater är fler än någonsin tidigare – 80 procent. Men betydligt färre kvinnor än män innefattas av den siffran
  • Skillnaderna i landet är stora. Södra Sverige ligger bäst till statistiskt och norra sämst 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.