Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Hot om skolskjutning på gymnasieskola

Gymnasiebyn i Luleå fick under måndagen utrymmas efter ett hot om att en skolskjutning skulle äga rum. Polisen inledde en större polisinsats och hela skolan fick evakueras.

Det anonyma hotet kom till polisens kännedom vid 16-tiden på måndagen. 

– Via SOS fick man reda på att det skulle ske en skolskjutning på Kungsfågeln (gymnasieskola i Luleå, reds anm.) berättar Anders Englund, insatschef vid polisen. 

Elever och personal evakuerades

Hotet ska ha uppmärksammats på sociala medier av privatpersoner som slog larm och en större polisinsats inleddes. Hela skolan genomsöktes och tömdes på elever och personal och vid 17:30 meddelade Luleå kommun att skolan var utrymd.

Polishelikopter ovanför gymnasieskolan som utrymdes i Luleå efter hot. Foto: SVT

– Vi tog det på allvar och har agerat därefter. Skolan har tömts på personal och elever, säger insatschefen Anders Englund. 

Hur ser ni på hotet nu? 

– Nu föreligger det ingen hotbild mot skolan. 

Grovt olaga hot

Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot mot grupp. Det finns i nuläget inga exakta uppgifter om hur hotet varit formulerat. Enligt uppgifter till Norrbottenskuriren har hotet spridits via Jodel, en app som flera gånger tidigare har använts för att framföra hot mot skolor.

– Nu vidtar utredningsåtgärder. Vi kommer att hålla förhör och se varifrån hotet kommit, säger Kristina Lantto, kommunikatör vid polisen till TT.

Enligt Luleå kommun kommer skolan att vara öppen som vanligt på tisdagen.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Här ligger gymnasiebyn i Luleå Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot om skolskjutning Luleå

Mer i ämnet