– Jag går omkring och pussar på tallarna, tackar för att de får stå kvar här, säger Lars-Ture Lindholm. Foto: SVT

Hotar med bojkott: ”Skydd ska betyda skydd”

Publicerad

70 internationella FSC märkta företag hotar att bojkotta handel med svenska skogsprodukter om inte skog med höga naturvärden skyddas permanent. De anser att Sverige fuskar och avverkar skog som är skyddad.

70 internationella FSC-märkta företag riktar nu stor kritik mot Sveriges skogsbruk i ett öppet brev. Initiativet kommer från föreningen Skydda skogen och den tyska miljöorganisationen Robin Wood. Brevet riktar sig till regeringen, Skogsstyrelsen och skogsbolagen Sveaskog, stora Enso och SCA. 

– Skydd ska betyda skydd. Det är det skydd betyder. Då får du inte ha gruvor heller. Det ska vara skydd under, på och ovan mark, säger Lars-Ture Lindholm, skogsgruppen Naturskyddsföreningen. 

Företagen som protesterar anser att certifieringen FSC som är till för att skydda skogen inte fungerar.

– Vi har kommit så långt nu att det är kris, kris, kris. När det gäller skogsbruk så är vi i särklass sämst. Vi har hållit på i över 100 år, det är det som gör att hela Sverige är ett stort skogsplantage, säger Lars-Ture Lindholm. 

Lite urskog kvar

I östra kanten av Sjumilaskogen, ett område lika stort som Blekinge, finns det tusen träd som är tusen år gamla. Den skogen är en av spillrorna av de fyra procent gammelskog som återstår i Sverige

– Jag går omkring och pussar på tallarna, tackar för att de får stå kvar här, säger Lars-Ture Lindholm. 

Flera krav

I brevet ställs kravet att det ska finnas ett permanent skydd eftersom man anser att det nuvarande systemet inte fungerar. De kräver också att man ska använda sig av försiktighetsprincipen. Vilket innebär att om man inte är medveten om konsekvenserna ska området lämnas orört. De uttrycker även en oro för att Skogsstyrelsen inte har registrerat skogsområden med höga naturvärden så kallade nyckelbiotoper sedan i mars. 

”Ska gå att förändra”

Nu kräver företagen att alla skogar i Sverige med höga naturvärden ska skyddas permanent. Annars hotar företagen att bojkotta handel med svenska skogsprodukter. 

– Det som Skogsstyrelsen arbetar med är permanent. Vi jobbar med formella skydd där markägaren får ersättning och då är det permanent, säger Carina Olofsson Boström, Distriktschef på Skogsstyrelsen. 

Men även formella beslut går att ändra vid speciella omständigheter, som exempelvis anläggning av en ny gruva, även om det enligt Carina Olofsson Boström är ovanligt förekommande. 

– I skenet av att saker utvecklas och samhället förändras så ska vi kunna ta nya beslut. Då är det så att det är en myndighet eller någon på högre nivå som tar det beslutet. Det ska gå att förändra saker över tid, säger hon. 

Turistföretag skriver eget brev

Igår hakade även 56 turistföretag på och skrev ett eget öppet brev. De uppger att de är oroade över att ett flertal biologiskt värdefulla skogar är planerade för avverkning av de miljömärkta skogsbolagen Sveaskog, Stora Enso och SCA. De ”kräver att skogsbolagen omedelbart drar tillbaka sina avverkningsanmälningar i alla skogar med höga naturvärden och att dessa skogar skyddas permanent. De kräver också att skogar inom värdetrakter och kontinuitetsskogar inventeras innan någon form av skogsbruksåtgärd utförs och att alla skogar med höga naturvärden som upptäcks, ska undantas från skogsbruk.” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.