”Än är det inte kört”, säger vd Carl-Gustav Johansson.

Hotet mot Radiotjänst: ”Än är det inte kört”

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänst är inte beredd att kasta in handduken efter public service-kommitténs förslag om att slopa tv-licensen. ”Än är det inte kört”, säger vd Carl-Gustav Johansson.

TV och radio i allmänhetens tjänst, ofta kallad public service, ska från och med 2019 finansieras via en ny skatt. Då behövs inte dom 120 handläggarna i Kiruna som sedan 1989 har administrerat tv-licensen.

Enligt kommitténs ordförande ska skatten införas vid 2019 års ingång, men han säger också att Radiotjänst kommer att behövas hela året för att slutföra ärenden och informera om det nya systemet.

Men förslaget ska också passera riksdagen och det är den saken man sätter hoppet till vid Radiotjänst i Kiruna AB.

– Man ska komma ihåg att för fem år sedan lades ett väldigt snarlikt förslag som bara rann ut i sanden. Det blev ingenting av det, säger Carl-Gustav Johansson.

Frågan är om allmänheten ser på saken på samma sätt och vad måndagens besked betyder när handläggarna ska fortsätta kräva in avgiften från folk.

– Det beror på hur informationen når ut. Det är viktig att komma ihåg att det här är ett förslag, att inget är bestämt och att vi har ett uppdrag just nu, säger August Tapojärvi, sektionsordförande vid Unionenklubben vid Radiotjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.