Jan Olov Westerberg, tidigare chef för miljöavdelningen vid länsstyrelsens i Norrbotten. Foto: SVT

Hovrättens dom får stor betydelse för framtida beslut

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten mellan samebyn och staten har pågått sedan 1993 och med stöd av Svenska samernas riksförbund stämde Girjas sameby staten 2009. Igår kom hovrättens dom som säger att Girjas sameby har bättre rätt än staten att jaga efter småvilt och fiska på det aktuella området, men att det inte är fråga om en ensamrätt.

Enligt Jan Olov Westerberg, tidigare chef för miljöavdelningen vid länsstyrelsens i Norrbotten, har hovrättens dom stor betydelse för framtiden.

– Det här är en jätteviktig dom. Överhuvudtaget prövningen om hur ursprungsbefolkning, rättigheter generellt och samernas rättigheter specifikt, egentligen ska utformas och se ut, säger han.

Rätten till fjälljakten

Kunnat lösas på annat sätt

Under sin tid på Länsstyrelsen så var Jan Olov Westerberg delaktig i frågor av det här slaget. För honom var domslutet väntat och han anser att politikerna hade för bråttom när samernas inflytande över jakten plockades bort 1993.

– Man skulle helt enkelt ha tittat mer på de utredningar som fanns då redan tidigare. Det var för tidigt att göra den här typen av väldigt tydliga beslut och öppna området för jakt. Och det innebar att man byggde mer motsättningar mellan olika intressen. Det är frågor som man kanske hade kunnat lösa på annat sätt, säger Jan Olov Westerberg.

Nödvändiga förändringar

Han tror att domen kommer att överklagas till högsta domstolen och om den vinner laga kraft så följer ett antal nödvändiga förändringar.

– Det handlar om tillsyn över jakt och fiske i ett område, vem ska utöva den. Det handlar om hurvida rennäringslagen i den form den har i dag behöver förrändras på ett eller annat sätt. Det handlar om Länsstyrelsens roll rent generellt och relationen till Sametinget. Det handlar om upplåtelse av mark i området. Det här är utomordentligt knepiga frågor juridiskt, säger Jan Olov Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet