Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var på den här vägsträckan hunden släpades bakom bilen. I klippet hör du advokat Björn Linder kommentera rättegången om det misstänkta djurplågeriet i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Släpade hund bakom bil i Kiruna – advokaten: ”En olyckshändelse”

Publicerad

En hund släpades bakom en rullande bil i Kiruna – och fick så pass allvarliga skador att den behövde avlivas. Två män är misstänkta för djurplågeri – men förnekar brott och menar att det handlar om en olyckshändelse.

Det var i februari som två vittnen såg en personbil köra längs vägen i Kiruna med en hund som satt fastbunden och släpades bakom ena bakdörren. De körde efter bilen och tutade för att få föraren att stanna.

Efter ett tag stannade bilen och i den fanns två män. Ett vittne beskriver att hunden skakade och verkade livrädd samt att det fanns tydliga blodspår i snön – men en av männen menade att den inte behövde veterinärvård.

Hunden avlivades

Dagen efter blev hunden förd till vård av en annan person och en djurvårdare beskriver i en rapport att hunden skakade konstant, hyperventilerade så det inte gick att höra hjärtat, trampdynorna var lösa på alla tassar och klorna var borta upp till pulpa eller längre.

Hunden behövde avlivas på grund av skadorna.

Män förnekar djurplågeri

Under tisdagen ställdes två män i 40-årsåldern inför rätta misstänkta för djurplågeri. Båda männen förnekar brott.

– Min klient menar att det här handlar om en ren olyckshändelse, säger advokat Björn Linder som försvarar mannen som kört bilen.

Hör advokaten kommentera rättegången ytterligare i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer