Flera bussar vid gränskontrollen får vänta. Visa alla (3)
Visa alla (3)

”Bra att alla stoppas vid gränsen”

Publicerad

Flera bussar med flyktingar får vänta vid gränskontrollen i Torneå under eftermiddagen. Den finska polisen vill kontrollera vilka människor det är som vill in till landet för att registrera sig.

Tullen vill stoppa alla flyktingar innan de tillåts passera gränsen. Myndigheten har också monterat upp en fordonsröntgen som kan avslöja om någon gömt människor i lastbilarna.

En av dem som väntar vid gränsen mellan svenska Haparanda och finska Torneå är radioproducenten Ameer Alwakeel från Irak.

Han står tillsammans med sina reskamrater och väntar på att polisen ska ge klartecken så att de får åka in och registrera sig i Finland.

– Vi vet inte hur länge vi kommer få vänta men det är bra att de stoppar alla vid gränsen och kontrollerar dem. Det är en viktig åtgärd för att vi och Finland som land ska kunna vara trygga. Annars vet man ju inte vem som kommer in i landet... och det kan bli farligt, säger Ameer Alwakeel.

”Därför flyr vi”

Sedan visar han SVT:s reporter Erica Larsson mobilen där han har tagit fram hemsidan till den irakiska radiostationen han jobbat på fram tills nu.

– Terrorister försökte bomba stationen och döda oss, det är därför vi flyr till Finland. Där kan vi starta ett nytt liv och känna oss säkra. Och vi kan bidra till landet för många av oss är välutbildade och vi kan jobba hårt, berättar Ameer Alwakeel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet