Här berättar specialistveterinären Karin Sandström vilka de vanligaste köldskadorna på katter och hundar är. Foto: SVT/Erica Larsson

Hundpungar och kattsvansar utsatta i kylan

Publicerad

Årets vinterväder med både ihållande kyla, stormar och snöslask har inte bara ställt till det för vintercyklare och bilägare. Även våra fyrbenta vänner har haft en tuff månad.

På djursjukhuset i Luleå har man tagit hand om dubbelt så många köldskadade katt- och hundpatienter i år jämfört med förra året.

– Det är helt klart fler som har kommit till oss i år då kylan hållit i sig så länge. Det är ganska populärt med små hundar eller nakenhundar och för dem är kylan extra svår, säger Karin Sandström, specialistveterinär på Evidensias djursjukhus i Luleå.

Dubbelt så många i år

Under hela förra vintern kom bara en handfull djurägare in med sina köldskadade husdjur till djursjukhuset i Luleå. I år har man redan tagit emot det dubbla, trots att det är en bra bit kvar av vintern i norr.

Dessutom uppsöker inte alla djurägare en veterinär, trots att det kanske skulle behövas. Särskilt illa blir det förstås för de katter som helt lämnats åt sitt öde.

– Lösdrivande hundar har vi inte så stora problem med här uppe, men sommarkatterna får det extra tufft när det är så här kallt, säger Karin Sandström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer