Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har blivit en viss ökning av barnförhör – men inte i den omfattning som man trodde”, säger Aron Backman vid polisen i Norrbotten om den nya lagen barnfridsbrott. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Viktor Lundmark/SVT

Hundratals anmälningar i norra Sverige efter ny lag: ”Trodde det skulle vara betydligt fler”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen barnfridsbrott trädde i kraft 1 juli och trots att lagen bara funnits i några månader anmäldes 316 brott i polisregion Nord under 2021. En låg siffra enligt Aron Backman, gruppchef på avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbotten.

– Vi trodde att det skulle vara betydligt fler.

Barnfridsbrott innebär att det är straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, tillexempel vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.

I Sverige anmäldes förra året 4 316 barnfridsbrott och i polisregion Nord 316 brott. Även om lagen bara funnits några månader trodde Aron Backman, gruppchef på avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbotten, att antalet anmälda brott skulle vara betydligt högre.

Högre krav på polisen

Den nya lagen har gjort att antalet barnförhör har ökat och det ställs högre krav för de poliser som rycker ut på larm om misstänkt våld i en familj då det nu finns fler målsägande.

– När barn som levt i en familj där det varit mycket våld har vi inte sett eller hört barnet, det är en stor skillnad nu, säger Aron Backman.

”Väldigt prioriterat arbete”

Han är ny på posten som gruppchef på avdelningen för brott i nära relation. De försöker nu växla upp.

– Vi försöker bygga upp gruppen nu så att den blir ännu större. Det är ett väldigt väldigt prioriterat arbete och vi önskar bli fler och att fler poliser söker sig till oss.

Barnfridsbrott

Lagen trädde i kraft 1 juli 2021. Barnet blir målsägande med rätt till skadestånd och kan vittna utan föräldrarnas godkännande.

Barnfridsbrottet bygger på att ett grundbrott, misshandel, olaga hot eller sexualbrott som barnet sett eller hört kan styrkas. Även ett spädbarn kan vara målsägande

Straffet är samhällstjänst, skyddstillsyn och fängelse upp till två år För grovt brott, fängelse i nio månader till fyra år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.