Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kring hundratalet polisfordon lastas av i Luleå. De ska rulla på gatorna under toppmötet mellan EU Och USA. Foto: Kristofer Naess

Hundratals fordon – se polisen förbereda sig inför toppmötet i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis hundratalet polisfordon lastas av i Luleå under fredagen för att de ska rulla på gatorna under kommande toppmötet mellan EU och USA.

– Det är en omfattande kommendering för polisen, säger Kristinas Lantto, kommunikatör vid polisregion Nord.

På tisdag och onsdag nästa vecka genomför EU:s och USA:s handels- och teknikråd sitt möte i Luleå där en av deltagarna är USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Påverkar allmänheten

Flera gator kommer att spärras av under perioden 29–31 maj, vilket kommer påverka allmänheten.

För polisen väntar ett omfattande säkerhetsarbete . Poliser från hela Sverige har kommenderats till Luleå under toppmötet.

– Vi berättar förstås inte hur stora resurser vi har på plats men vi är förberedda för många olika situationer. Det handlar inte bara om hot utan om olika opinionsyttringar på plats, säger Kenneth Bergquist, kommenderingschef för EU-toppmötet.

”Stort uppdrag”

– Det har varit ett långt planeringsarbete. Sedan det förra toppmötet i Kiruna i januari har vi planerat inför det här toppmötet i Luleå, berättar Kristina Lantto.

Polisen kommer att vara på plats med olika typer av fordon och drönare, och vägar stängs av.

– Det här är ett av de större uppdrag som polisen inom region Nord har haft hittills och det känns väldigt bra för regionen att vi kan vara med och bidra till att möten på den här nivån kan hållas i regionen, säger Kristina Lantto.

Den 30–31 maj står Sverige värd för ett möte inom handels- och teknikrådet mellan EU och USA och det sker i Luleå. Trade and Technology Council (TTC) är det huvudsakliga forumet för USA:s och EU:s samordning av strategier för viktiga globala handels-, ekonomi- och teknikfrågor.

Huvuddeltagare vid mötet är USA:s utrikesminister Antony Blinken, handelsminister Katherine Tai och näringsminister Gina Raimondo, samt EU:s kommissionär för handel Valdis Dombrovskis och kommissionär för konkurrenskraft Margrethe Vestager.

Deltagare

Den svenska regeringen är mötesvärd och deltar endast i utvalda delar av programmet. Regeringen representeras av utrikesminister Tobias Billström, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och energi- och näringsminister Ebba Busch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.