Forskningsresultat från England har visat sig minska produktionen av protein i hjärnan som kopplas till sjukdomen Foto: SVT

Huntington är en obotlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Huntingtons sjukdomär en ärftlig neurologisk och obotlig sjukdom som leder till döden. Barn till dem som har sjukdomen löper en 50 procentig risk att drabbas.

Sjukdomen visar sig i 30-50 årsåldern och förekommer lika ofta bland män som kvinnor. Huntingtons är mycket ovanlig och i Sverige finns omkring 1 000 personer med sjukdomen.

Barn till personer med sjukdomen löper 50 procents risk att drabbas.

Symptomen är ofrivilliga rörelser, man blir långsam, klumpig, stel i muskler, talet och minnet påverkas och man drabbas också av glömska och försämrad koncentrationsförmåga. Även olika psykiska symptom förekommer.

Framsteg

Det finns inget botmedel mot Huntingtons som leder till döden, men det finns hopp om hindra sjukdomen. Forskare i Storbritannien har för första gången sett resultat vid tester av ett läkemedel på 46 personer.

De upptäckte att läkemedlet lyckades minska produktionen av det protein i hjärnan som kopplas till sjukdomen.

Även i Sverige har vissa framsteg gjorts i kampen mot sjukdomen. Forskare har upptäckt ett samband mellan tillverkningen av äggviteämnen i hjärnan och störningar i ämnesomsättningen. Upptäckten kan lindra symptom och stoppa utvecklingen av sjukdomen.

Välkänd musiker drabbades

En av den amerikanska folkmusikens förgrundsgestalter, Woody Guthrie, som var en viktig inspirationskälla för Nobelpristagaren och musikern Bob Dylan, drabbades av Huntingtons. Guthrie avled 1967 blott 55 år gammal.

Bland de tusentals sånger han skrev kom ”This Land is Your Land” att bli något av en inofficiell nationalsång i USA. Sången har också översatts och tolkats till svenska av Mikael Wiehe med titeln ”Det här är ditt land” och handlar om Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.