Det har varit delade meningar om att jobba hemifrån. Vissa har känt sig ensamma, andra har njutit. Dela med dig av dina åsikter i vår chatt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Restriktionerna slopas – hur ser du på att gå tillbaka till jobbet?

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det snart dags att gå tillbaka till jobbet efter månader av distansarbete. Känns det skönt att träffa alla kollegor igen eller har hemarbetet gett mersmak? Dela med dig av dina tankar och erfarenheter i vår chatt!

SVT rapporterade · Hur mycket vill och får du jobba hemifrån efter de borttagna restriktionerna?

Kim • En arbetsgivare som inte släpper på sina regler kring arbete från kontoret kommer sannolikt att vara mycket mindre attraktiv framåt om arbetet inte kräver det. Jag personligen kan göra hela mitt jobb hemifrån och ser ingen anledning att tvingas gå tillbaka till 5 dagar i veckan på kontoret som jag dessutom måste pendla till. Jag ser gärna en kombination med 2-3 dagar på kontoret och en till två hemma. Livet med familj går så mycket bättre då.

Mi • Det går att arbeta mer, det blir mer effektivt och arbetsgivaren vinner på att jag jobbar från hemmet. Jag och miljön (mindre CO2 utsläpp och annat som bilen lämnar efter sig) vinner också på det i och med att drygt en timmes bilresa dagligen kan bli arbetstid, vilket minskar stressen. Det är lättare att koncentrera på svåra uppgifter på hemmaplan och många möten på Teams utan förflyttning blir också effektivt. Det kan dock vara fördel att ha del av tiden på en arbetsplats för utvecklingsarbete och kreativa idéer som tjänar på fleras åsikter.

Anonym • Arbetsgivaren funderar på att köra på det gamla vanliga där alla jobbar på kontoret. Tyvärr kommer det betyda att arbetsgivaren kommer tappa personal och arbetsplatsen blir mindre attraktiv. Valfrihet borde vara det normala om arbetsuppgifterna lämpar sig till det.

Elsy • Studerar och hoppas innerligt att föreläsningar fortsätter att hållas online. Har lärt mig otroligt mycket mer detta år jämfört med tidigare.

Extra bra har varit:

- Att kunna gå tillbaka och kolla på inspelade föreläsningar och personlig feedback igen och igen för att inte missa något viktigt.

- Allt har blivit betydligt mycket mer organiserat och information enkel att få tag på. Mitt universitet använder primärt Canvas, Miro och Zoom. Det är aldrig längre frågetecken på var och när något händer.

- Jag sparar flera timmar per dag på att inte behöva ta mig till och från skolan, förbereda lunch, ”klä upp mig” etc.

- Bättre ekonomi med färre utgifter och tid att ta ströjobb utöver studier.

- Kan utan problem vara tillgänglig när ex rörmockare eller sotare kommer. Behöver inte boka om vårdbesök och liknande.

Micke • Har inte möjligheten att jobba hemma.Så för mej blir det ingen skillnad.

Marjetta • Jag har sagt upp mig.

Hoppas du hittar ett roligare arbete som du inte vill säga upp dig ifrån!

Ewert • Härligt med hemarbete som fortsätter året ut.
Nu hinner jag med att göra alla hushållssysslor på dagtid, städa,
handla och framförallt laga lunch och middag. Sparar cirka 1 timme
per dag i uteblivna resor till/från jobbet.
Den tiden används nu på gym.

Daisy • En sak som slagit mig under min långa tid med hemmajobb: Svåra saker jag hanterat äter sig in i mig på ett annat sätt, för att jag hanterar dem i mitt hem. De liksom "finns" här hemma. På jobbet lämnar jag de frågorna på jobbet (någorlunda). Inte så att arbete och fritid flyter ihop (jag har hållit mina rutiner till 100%), men mer att jag är mer "skyddslös" hemma. Om ni fattar?

Hej Daisy! Jag tror att många kan relatera till det du skriver. Att det kan vara en andningspaus för en del att komma till jobbet. Det är ju oftast lättare att få lite perspektiv eller kunna lämna saker, om än bara för ett tag, när man byter miljö.

Doris • Jag ska jobba hemma ca 3 dagar/vecka, och samla ihop arbetsuppgifter som kräver koncentration de dagarna. Övriga dagar är det kretaiva möten där vi spånar/planerar /utvecklar framåt i mitt arbetslag. Jag sitter i kontorslandskap och när jag nu suttit hemma 1,5 år i tystnad, känner jag nästan skräck inför att sitta i ett stimmigt kontorslandskap igen. Men det ska bli så kul, fint och trevligt att träffa mina finfina kolleger IRL igen. Det längtar jag efter. Det där småpratet som nu gått förlorat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet