Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / SVT Design

Hur upplevde du din sjukskrivning? Dela med dig i vår chatt!

Publicerad

Jag har fått den hjälp jag behöver, en evig kamp eller någonstans däremellan – hur ser dina erfarenheter av att vara sjukskriven ut? Den här veckan har vi extra fokus på sjukskrivningar och vi vill ha din hjälp att få reda på hur det är att vara sjuk idag.

Skriv och berätta om hur det fungerat för dig. Dela med dig av dina bästa tips eller dina sämsta erfarenheter. Om arbetsplaster som funkar bra även när man själv inte kan leverera hundra procent. Berätta om hur chefen, Försäkringskassan, familjen eller vännerna reagerat på din sjukskrivning. Du får självklart vara anonym.

Vi kommer läsa alla kommentarer innan de publiceras för att se till att ingen person eller företag hängs ut i flödet.

SVT rapporterade · Livet som sjukskriven – berätta vad du tycker

07.06
Har lyckligtvis aldrig behövt vara sjukskriven under mitt arbetsliv, det är en skam att i vårt sk välfärds Sverige se sjuka människor hanteras på detta sätt. Och dessutom under en S regering.
08.07
Min chef sa det var väl drastiskt av dig att gå och sjukskriva dig, jag tror inte på sjukskrivningar.
08.21
Om jag skulle berätta om min sjukskrivningstid mellan 2003 och 2009 och hur jag bemöttes i vården skulle det ta dagar. Att komma till läkare som förut fullt frisk 28-åring och inte bli trodd när man blivit överkörd av kollegor (t o m chefen påpekade det men gjorde inget) och utmattad på sitt jobb som gymnasielärare, fick jag en chock. Blev inte trodd. Därför blev det heller ingen rehabilitering under alla år. Inte 2009 heller då jag blev utförsäkrad. Försäkringskassan var rasande. Jag har inte kommit tillbaka i normalt arbete förrän 2016 och således levt på pensionsbesparingar, långt under existensminimum och på hoppet. Sådant påverkar förstås det sociala livet kraftigt. Inga bidrag/försäkringspengar mer för mig, det allmänna har svikit mig å det grövsta. Har inte ens tagit emot A-kassa, är inte med där heller. Allt detta prat om välfärd är en myt. Det gäller andra människor. Själv har jag inte fuskat, jämrat mig och manipulerat för att få några pengar. Jag har sagt sanningen men det verkar inte räcka. Då blev jag istället martyr. Då har man i alla fall ryggen fri och man slipper allt för stark bitterhet. Vid sjukskrivningstillfället hade det räckt att bli trodd och få ett samtal om arbetssituationen och saker hade löst sig på mindre än 3 månaders vila! Sjukare än så har jag aldrig påstått mig vara, Att vägra lyssna kostade samhället och mig enorma summor pengar, helt i onödan. Men jag hann å andra sidan läsa nästan trehundra böcker under dessa nästan sex år, med råge fler än under hela min tidigare utbildning. Lärde mig enormt mycket på det.
08.25
Tack för att ni delar med er av era historier! Det är värdefullt för oss. Vi kommer att följa era inlägg under dagen.
08.47
Ett helvete .Spelar ingen roll vad mina läkare skriver eller teamutredningens resultat som beställdes av FK själva.
Avslag efter avslag för sjukersättning trots att jag bara förvärras och mina läkare säger att det är inte rimligt att förvänta sig en förbättring . Orkar inte ens med min vardag som sjukskriven.
08.55
Jag gick in i väggen och fick medföljande depression på köpet. Jag gick på rehabilitering och mitt under pågående rehab så nekas jag sjukpenning pga. att det inte fanns objektiva fynd(hur ska läkaren kunna hitta OBJEKTIVA fynd i en psykisk sjukdom) i mina läkarintyg och att FK ansåg att min arbetsförmåga inte var nedsatt med minst en fjärdedel. Jag var några få månader ifrån att komma tillbaka till mitt arbete. När jag fråntogs sjukpenningen så nekade FK mig rehabilitering och gjorde min situation ännu svårare och jag började må ännu sämre än jag nånsin mått och jag blev ställd allt längre bort från arbete än jag någonsin varit. Istället för att lägga tid och energi på att kunna bli frisk så var jag nu tvungen att lägga tid och energi på att överleva, vilket betydde överklagningar och sorterande i lagparagrafer för att försöka få rätt mot FK. Mitt ärende ligger nu i förvaltningsrättens händer som har en handläggningstid på ett år. Hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag inte få den hjälp jag behövde i.o.m. utförsäkringen.
Nu när jag känner att jag vill gå tillbaka till mitt arbete igen så är det otroligt svårt att få till en anpassad anställning så jag kan arbeta upp min arbetsförmåga succesivt. Detta system vi har är så tungrott och har varit ett helvete för mig med utmattning. Hjälp folk att bli friska, folk blir inte friska av att tappa sin inkomst och nekas vård på det här sättet. FK kan inte göra folk friskare, det är bara arbetsmiljön som kan det
08.55
Jag väntar på ett knäledsbyte i höger ben. Har alltså inget brosk kvar i höger knäled. Pga vårdköer hålls inte vårdgarantin. I mars har jag väntat 1 år på att få komma till en ortoped. Har även artros i höger stortåled..korsrygg..vänster vrist...två stora hälsporrar under vardera fot. Går med hjälpa av kryckor. Förra året ..efter 180 dagars sjukskrivning ifrågasätts min sjukdomsbild och mina sjukintyg. Trotts flera läkarutlåtande och intyg. Jag utförsäkras..får ingen sjukpenning...ingen akassa. Inget!! Hur kan denna utrensning få pågå av sjuka människor! Jag har jobbat och betalat skatt i Sverige i alla jäkla år! Varför lyfter ingen politiker detta? Varför gör man inget åt detta? Enligt Försäkringskassan ska jag matchas mot hela arbetsmarknaden och kunna jobba med armarna!!! Vem vill anställa mig? Vem?? Jag behöver mina armar för att kunna gå med kryckorna som jag måste ha för mitt ben inte bär mig! Orkar snart inte mera...hjälp oss!!!!
08.55
Blev själv utförsäkrad för ett par år sen, och stod helt utan ersättning de 4 sista månaderna sen jag fått ett svårt diskbråck som varade i 12 mån. F-kassan tyckte att jag vid 58 års ålder skulle "gå" till arbetsförmedlingen och där söka ett nytt jobb där man kunde lägga sig ner och vila var 5:e minut...hm.? Man förstår inte hur kränkande det är, förrän man själv blir utsatt för det...
Vill du bli sjukare än det du är? - kontakta F-kassan, så får du din mardröm förverkligad..
Hela F-kassans upplägg att neka de sjuka ersättning, är minutiöst utformat ungefär som ett polisförhör, med den skillnaden att man skriftligen fyller i "blanketten med de konstiga frågorna", som sedan granskas minutiöst med "åklagarens lupp".
När man fyller i deras blankett för ansökan om sjukpenning måste man behärska en närmast juridisk utbildning som motsvarar en försvarsadvokats kompetens. Det påminner mycket om gamla tiders Inkvisition där man slängde ut häxorna i sjön, med tyngder fästa i benen; - Ifall de var oskyldiga till häxeri så drunknade de, och ifall de fortsatte flyta så befanns de skyldiga till häxeri och avrättades senare. Helvetets Moment 22.
Långt senare så har man kommit fram till att dessa kvinnors brott var att de var kunniga på örter och dessas läkekraft. Vanligt folk som inte hade nån talan - precis som folket i dagens tider, som ansöker om sjukpenning.
09.06
Sjukskriven 100% i 5 år pga svåra utmattningssymptom samt annan psykiatrisk diagnos. Har ansökt om sjukpenning och livränta då jag blev sjuk av mitt jobb. Har fått avslag efter avslag. Med juridisk hjälp överklagade jag till Förvaltningsrätten. Det har gått ett år snart men ännu inget svar där ifrån. Första december 2017 blev jag utförsäkrad och var tvungen att skriva in mig på Arbetsförmedlingen 100% arbetsför för att få Akassa. Detta trots att jag redan har en anställning sedan många år tillbaka. Detta är helt sinnessjukt. Nu har jag fått ett nytt jobb - jag är livrädd för hur detta ska sluta. Har självmordstankar till och från.
09.11
Hade jag inte haft man och barn hade jag nog gett upp och avslutat detta livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet