Räddningstjänst och polis har kallats till Grelsbyn, någon kilometer söder om Överkalix. Foto: SVT Design

Norrbottensgård brann kraftigt i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 08.30 på lördagsmorgonen larmades räddningstjänsten och polisen till en brand i ett hus söder om Överkalix. När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig vara en över 20 meter lång norrbottensgård som har lågorna fått fäste i.

Polis och räddningstjänst från Övertorneå, Överkalix och Töre hjälper till i släckningsarbetet, men vid 10-tiden på förmiddagen var prognosen illavarslande.

– Vi har en full brand uppe under taket, det är en gammal timring med dubbla plåttak, och elden bara tilltar under, säger Erik Isaksson från räddningstjänsten i Överkalix.

Utrymde huset i tid

Isaksson berättar att det bodde människor i huset när branden startade, men att de hann evakuera sig själva ut på gården i tid.

– De har dessutom lyckats rädda mycket av det som var av värde där inifrån, säger han.

Just nu pågår släckningsarbetet med skärsläckare och dimspikar, och räddningstjänsten har börjat bryta upp taket för att komma åt lågorna.

Tror ni att ni kommer kunna rädda huset?

– Det är väldigt ovisst i nuläget, då gäller det att vi ska få upp taket ganska fort nu, säger Isaksson innan han skyndar tillbaka till arbetet.

Huset totalskadades

11.30 lämnade Isaksson en dyster lägesrapport – räddningsmanskapet hade tvingats bryta upp både väggar och tak för att släcka branden.

– Huset är totalskadat nu, det kommer absolut inte att gå att bo i det framöver i det här skicket.

– Men nu har vi fått det mesta släckt, det är bara två tre timmars eftersläckningsarbete kvar, beräknade Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.