Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Erik Carlsson från Hakkasbygdens boende ekonomisk förening berätta varför byborna i Hakkas flyttar hus från Malmberget. Foto: SVT

Hus flyttas från Malmberget för att utveckla Hakkas

Publicerad
Att hus flyttas från Malmberget på grund av gruvans expansion är inte ovanligt numera, men det ovanliga den här gången är att avvecklingen av Malmberget utvecklar Hakkas.

– Vi har vetat om genom att stadsflytten av Malmberget pågår att möjligheten skulle finnas att flytta hus till Hakkas. Sen dök det upp tre likadana hus i Malmberget som stod bredvid varandra i rätt storlek och då tänkte vi att det här måste vi lösa säger Erik Carlsson från Hakksbygdens boende ekonomisk förening.

Symbolisk summa

Medlemmarna i Hakkasbygdens boende ekonomisk förening har jobbat hårt för att utveckla byn genom att ordna fler bostäder. Tidigare har de tagit över ett hyreshus av kommunen som de nu har renoverat. Nu har byn fått tre hus som annars skulle rivas av LKAB för en symbolisk summa av en krona.

– Det här är utveckling av byn och vi gör det själva, det är grymt roligt säger Erik Carlsson.

Hyresgäster vill flytta in

Det finns behov av fler bostäder i Hakkas och redan nu innan husen är på plats finns det hyresgäster som väntar på att flytta in.

Enligt Erik Carlsson måste man hitta andra vägar att få fler bostäder till byn för det är inte möjligt att bygga nya hus på landsbygden.

– Det är inte så lätt att bygga nytt på landsbygden, byggkostnaderna är lika höga oavsett var i landet du bygger i princip. Bankerna vill inte alltid gå in och stötta, du måste vara miljonär för att bygga ett nytt hus på landsbygden och det är ju inte bra  säger Erik Carlsson från Hakksbygdens boende ekonomisk förening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet