2004 översvämmades huset på Holmen utanför Jukkasjärvi. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Huset hotas att översvämmas

Huset på Holmen, nära Jukkasjärvi, har blivit ett riktmärke för när det finns risk för översvämningar i området – och nu börjar vattennivåerna närma sig huset.

Under gårdagen höjde SMHI sin vädervarning till en klass 2-varning i Norrbottens inland och fjäll. Därmed kan hus riskeras att översvämmas.

LÄS MER: Tvingas pumpa ut avloppsvatten i älven

Och nivåerna börjar närma sig samma nivåer som 2004 då ett hus på Holmen översvämmades. Det huset har nu blivit ett riktmärke för när det börjar bli kris.

– Jag har fått hjälp att bygga fördämningar runt huset av hjälpsamma grannar. Vi byggde upp det i går, säger husägaren till SVT Nyheter Norrbotten.

LÄS MER: Skyfallet – ”Det var helt galet”

Ägaren har en pump som är igång hela tiden och pumpar ut vatten från källaren. Det har redan börjat sippra ner lite vatten, fast än så länge har vattennivån inte nått fram till huset. Men enligt SMHI väntas mer regn under både under tisdagen och onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer