Mannen som fick Kaj Linna(till höger) fälld för Kalamarksmordet genom sitt vittnesmål, har själv begärts häktad misstänkt för medhjälp till samma mord. Foto: SVT/SVT Design

Huvudvittnet i Kalamarksmordet häktas inte för medhjälp

Han vittnade mot Kaj Linna i den uppmärksammade Kalamarksrättegången. Idag, tretton år senare, riskerade huvudvittnet själv att häktas misstänkt för medhjälp till mordet. Men Luleå tingsrätt valde att försätta mannen på fri fot.
– Det är otroligt glädjande, säger 44-åringens advokat till SVT Nyheter.

Den 44-årige mannen var åklagarens huvudvittne i rättegången mot Kaj Linna. Men redan i tingsrättens dom stod det att det inte gick att bortse från att huvudvittnet själv kan ha varit inblandad i mordet.  

Han anhölls i onsdags men har förnekat all inblandning i mordet och rånet, och under dagens häktningsförhandling valde rätten alltså att försätta mannen på fri fot.

”Otroligt glädjande”

– Det är otroligt glädjande, säger 44-åringens advokat Marko Thukanen precis efter det att han fått reda på att hans klient försätts på fri fot.

– Jag är särskilt glad över att tingsrätten inte ens fann att det fanns utrymme för en utredningshäktning. Det finns alltså inte ens en skälig misstanke. Så nu kan jag och min klient andas ut, säger Marko Thukanen.

Vad kommer ni att göra nu?

– Det här tar luften ur polisens utredning. Det är bara att lägga ner. Så jag inväntar ett nedläggningsbeslut tidigt nästa vecka. Det kommer aldrig gå att väcka åtal mot min klient.

Vad är det som är tunt i utredningen?

– Allt är tunt. Det finns inga konkreta omständigheter över huvud taget bakom misstankarna.

SVT:s reporter Erica Sundén, som följt fallet kallar det för ett väldigt oväntat besked.

– Vi är alla ganska förvånade, säger hon.

Det återstår att se om mannen fortfarande är misstänkt och därmed en del i förundersökningen.

Åklagaren misstänker att han planerat brottet

Misstankarna mot den 44-årige mannen har enligt kammaråklagare Jens Göransson uppstått under den pågående kompletterande förundersökningen som görs sedan Kaj Linna i december beviljats resning av Högsta domstolen. 

– Det har framkommit uppgifter som innebär att jag bedömer att han varit inblandad. Och under utredningens gång anser jag att han bör sitta i häktet, sa åklagare Jens Göransson ett par timmar innan häktningsförhandlingen.

På vilket sätt tror du att han är inblandad?

– Jag tror att han har varit med och planerat brottet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet