Stort intresse för världens första fossilfria ståltillverkning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen bjöd SSAB, LKAB och Vattenfall in Europaparlamentets utskott till Luleå. Anledningen var att visa upp pilotanläggningen till initiativet Hybrit. Målsättningen är att göra stålindustrin mer miljövänlig.

Pilotanläggningen på SSAB:s industriområde är än så länge i byggstarten, men när den står klar sommaren 2020 är att tanken att kunna driva världens första fossilfria ståltillverkning. Koks och kol som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkling kommer bytas ut mot väte.

Hoppas utsläppen ska minska till noll

Under torsdagen fick sex delegater från Europaparlamentets utskott en guidad tur av masugnen hos SSAB innan de fick se Hybrits pilotanläggning. Fredrick Federley ledamot i Europaparlamentet sa under besöket att många var fascinerade.

– De tycker det är väldigt exotiskt att komma hit till Norrbotten och det är väldigt kul att visa upp vad vi har här, sade han.

Med utvecklingen hoppas SSAB, LKAB och Vattenfall att utsläppen ska kunna minska till noll. Om projektet blir framgångsrikt innebär det att Sverige kan sänka sina koldioxidutsläpp med 10 procent och Finland med sju procent. Tekniken kommer testas på pilotanläggningen i Luleå fram till 2024. Om testerna blir lyckade kan en fullskalig demonstrationsanläggning stå klar 2035.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.