Gun Isaxon, ordförande för Hyresgästföreningen i Gällivare/Malmberget, hoppas att det inte blir några hyreshöjningar under nästa år på grund av pandemin. Foto: Hans Sternlund/SVT

Hyresgästföreningen kräver noll kronor i hyreshöjning

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen hoppas att hyresvärdarna i Norrbotten inte höjer hyrorna under 2021 på grund av coronapandemin.

I klippet ovan kan du höra Gun Isaxon, ordförande för Hyresgästföreningen i Gällivare/Malmberget och även Stig Eriksson (V) som är styrelseordförande i TOP bostäder i Gällivare.

– Många har blivit varslade, arbetslösa eller fått kraftigt minskad inkomst. För att stötta dem hoppas vi att allmännyttan och de störra privata fastighetsägarna låter hyrorna ligga på nuvarande nivå under 2021, säger Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Norrland.

Så ser hyresgästerna på ekonomin

Hyresgästföreningen har beställt en undersökning om hur coronakrisen påverkat hyresgäster i hela landet.

• 68 procent av hyresgästerna känner stor oro eller viss oro över att privatekonomin kommer påverkas negativt på grund av coronapandemin.

• 42 procent av hyresgästerna har hittills fått minskade inkomster eller en försvagad privatekonomi på grund av coronapandemin.

• 43 procent av hyresgästerna känner en viss eller stor oro över att inte kunna betala sin månadshyra på grund av coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.