Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Marie Hjort om de höjda hyrorna i Boden – och Lundströms fastigheter som tycker att Hyresgästföreningens motbud är anmärkningsvärt lågt. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Hyresförhandling i Boden har strandat: ”Exceptionell höjning”

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet skulle hyrorna för 2023 ha varit färdigförhandlade för flertalet av Bodens hyresvärdar. Men förhandlingarna drar ut på tiden och har i ett fall strandat.

Enligt Hyresgästföreningen står parterna långt ifrån varandra. Bodens fastighetsägare har de högsta yrkandena på hyreshöjningar i hela Norrland.

– Boden sticker ut på så sätt att de som kommit in med yrkanden till oss ligger exceptionellt högt, runt 10,7 procent, säger Marie Hjort som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Norrland.

Strandade förhandlingar

När det gäller Lundströms fastigheter har Hyresgästföreningen valt att stranda förhandlingarna – något som upprör ägarna av Lundströms fastigheter.

– Vi kommer att kräva en retroaktiv höjning, där kommer vi inte att ge oss. Vi ser de strandade förhandlingarna som ett sätt att få förhandlingarna att dra ut på tiden, säger Lina Lundström från fastighetsbolaget.

Hör argumenten kring 2023 års hyror i klippet ovan.

Fakta

Lista: Högst höjda hyror i Sverige

Av totalt 180 yrkanden har Boden sex placeringar på topp 10-listan i landet.

Bolag/kommun/yrkande:

  1. Bäckman fastigheter, Boden: 21,10%
  2. Karunga, Sjöbo och Simrishamn: 12,00%
  3. Stubor, Växjö: 12,00%
  4. Fastighetsägarna, Gävle: 10,94%
  5. Bäckman fastigheter, Boden: 10,79%
  6. Lundström fast., Boden: 10,79%
  7. Fastighetsägarna, Boden: 10,79%
  8. Libo, Lindesberg: 10,76%
  9. Bodens kommun, Boden: 10,70%
  10. Wiksténs fastigheter, Boden: 10,70%

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.