Resenärerna packar bilen och lastar den på tåget upp till finska fjällen. Foto: SVT

I Finland kan du ta bilen på tåget – en del i mer hållbar turism

Uppdaterad
Publicerad

Hållbarhet är en central fråga för en naturturism-destination som norra Sverige, finska Lapland och norra Norge. Tågresandet ökar, men Sverige har inte kommit så långt som Finland, där man kan ta bilen på tåget.

Att tågresandet norrut ökar gläder turistbasen Erika Mattsson, vd för turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board. Men för att det ska ta riktig fart måste kapaciteten ökas. Norrbottniabanan och dubbelspår på Malmbanan vore välkommet, menar hon.

De som ska ta sig från södra Finland upp till finska fjällen kan ta tåget – och få med sig bilen.

Sträckan trafikeras nämligen av ett biltåg. En av resenärerna nyligen var Victor Paul, student från Åbo, som var på skidresa för 26:e året i rad. De allra flesta gångerna har familjen åkt detta biltåg.

– Praktiskt att ha få ha med sig bilen och alla sakerna i den, men också viktigt ur miljösynpunkt. I allt där vi kan, bör vi skona miljön, säger han entusiastiskt.

”Viktigt ur social och ekonomisk aspekt”

Enligt Erika Mattsson är stärkandet av den del av året som i dag inte är huvudsäsong viktigt ur social och ekonomisk aspekt. Fler åretrunt-arbetstillfällen ger en större trygghet för företagen och de anställda i näringen.

Hållbarhet ur ekologisk aspekt handlar till exempel om att påverka till bättre flygbränslen, förbättra tågresandet, men även att försöka skapa bussförbindelser med så kallad hop – on hop off mellan destinationer i regionen.

Mot flygskatten

Johan Väisänen, turistentreprenör i Tornedalen, konstaterar att det är viktigt att samverka med flyglinjer, transfer till och från flyget, men även att ha bränslesnåla skotrar och att nyttja lokala leverantörer av varor och tjänster för att hålla nere transporterna.

Han tycker att flygskatten snedvrider konkurrensen i Tornedalen eftersom Finland inte har någon sådan avgift.

– Vi nyttjar flygplatserna på båda sidorna om gränsen. Finland har ju betydligt mer boendevolym så det är lättare att samordna med våra gäster, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.