I Jokkmokk ökar Miljöpartiet mest i hela landet

Publicerad

Miljöpartiet backar i de flesta av landets kommuner – men Jokkmokk hör till ett av två undantag. Det visar det preliminära valresultatet till Europaparlamentet.
– Jag är så glad över att bo i en kommun där man tänker med hjärtat och röstar grönt, säger Henrik Blind (MP), kommunpolitiker i Jokkmokk.

Enligt Valmyndighetens preliminära siffror har Miljöpartiet i Jokkmokk fått 17,8 procent av rösterna vilket är en ökning med 2 procent sedan valet 2014.  Det är den största ökningen i hela landet. Miljöpartiet ökar även i Malung-Sälen, som är ett valdistrikt i Dalarna.

”Fantastiskt roligt”

Totalt har Miljöpartiet tappat 4,6 procent av rösterna i Norrbotten jämfört med valet 2014. Räknar man samman Miljöpartiets röster i hela riket så backar partiet 3,8 procent.

– Det är fantastiskt roligt att Miljöpartiet går framåt i Jokkmokk, säger Henrik Blind, som också är en av dem som kandiderat till EU-valet på plats nummer 12.

Varför är partiet framgångsrikt i Jokkmokk?

– Miljöfrågorna är viktiga för de som bor i Jokkmokk och vi är partiet som lyfter fram de frågorna. De gröna näringarna växer i vår kommun och de flesta som bor här har valt att göra det för att de vill leva nära naturen och för att de tycker att den är viktig. Sedan har vi också profilerat oss när det gäller gruvfrågorna, säger Henrik Blind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-VAL NORRBOTTEN 2019

Mer i ämnet