Foto: TT

I väntan på snön – skridskosäsongen har startat

Publicerad

Snön låter vänta på sig men minusgrader gör att isen har lagt sig på länets vattendrag. Det kan kännas lockande att ge sig ut på blankisen men det gäller att ha rätt kunskaper.

Issäkerhetsrådets hemsida kan man få råd om hur man ska tänka innan man ger sig ut på naturis. Isen bör vara minst 10 centimeter tjock. Svagare is kan hålla, men det är större risk att den har svaga partier och skulle man gå igenom isen är svag is svårare att ta sig upp ur.

Även tjockare isar kan förstås ha svagare områden för naturisar är sällan helt säkra.

På många isar sker isläggningen i etapper och misstänker man att det finns svagare områden gäller det att pröva isen med en ispik.

Man bör alltid vara beredd på att isen kan brista och då är det bra med sällskap och bra utrustning som ispikar.

Skridskohelg

I helgen kommer nog många att ta första turen på skridskor. Vädret ser ut att bli fint och snön ser ut att fortsätta vänta på sig.

–Det kan inte sägas nog mycket hur viktigt det är att vara förberedd och att ha sällskap med sig när man ger sig ut, säger Patrik Lindfors, inre befäl på Räddningstjänsten.

Får ni extra mycket jobb en helg som denna?

–Nej, jag tycker att norrbottningarna i allmänhet sköter sig bra när det kommer till issäkerheten, säger Patrik Lindfors.

–Jag önskar alla en fint väder, god tur och hållbara isar, säger han.

Viktig utrustning vid vistelse på naturis:

  • Isdubbar som sitter högt runt halsen
  • Flythjälp: flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse
  • Räddningslina som du kan hjälpa till att dra upp personer i vaken med
  • Ispik för att pröva isens bärighet
  • Mobiltelefon i vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme

Källa: Issäkerhetsrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.