Foto: TT

Ida Börjel knep Erik Lindegren-priset

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagens pressträff på Kulturens hus i Luleå blev det offentligt att årets Erik Lindegren-pris går till poeten Ida Börjel.

Priset, på 100 000 kronor, delas ut i slutet av oktober i samband med konst- och litteraturfesten Bok & Bild – också det på Kulturens hus. 

Ida Börjel är född 1975 och bosatt i Malmö. Hon har tidigare bland annat fått Sveriges Radios Lyrikpris 2010 och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2014. Hennes senaste samling, Ma, nominerades till Augustpriset 2014.

Motiveringen löd:

”Erik Lindegren-priset 2015 tilldelas Ida Börjel för hennes kritiskt egenartade poesi som blottlägger våra språkligt och samhälleligt utsatta positioner, och särskilt för den uppfordrande och såriga Ma från 2014 där hon sensibelt och rytmiskt verkningsfullt genomlyser vår världs blödande verkligheter.”

Ung skribent prisades

Det lilla Erik Lindegren-priset, som delas ut till en ung skribent mellan 16-20 år, fick till Moa Backe. Prissumman är 5000 kronor.

Moas motivering löd:

”Lilla Erik Lindegren-priset 2015 tilldelas Moa Backe från Malmberget för berättelsen 110 Lydia. En stark, välkomponerad berättelse, ett drama som gestaltas med originalitet och energi utan ett enda onödigt ord.”

Om Erik Lindegren-priset

Erik Lindegren-priset är ett lyrikpris instiftat av Luleå kommun till minne av författaren Erik Lindegren. Priset delas ut vartannat år under Bok & Bild. Detsamma gäller för Lilla Erik Lindegren-priset.

Utdelningen sker lördag 24 oktober klockan 15.00 i Stadsbiblioteket, Kulturens hus i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.