Radiotjänst i Kiruna som nu läggs ner Foto: SVT

Idag kom varsel på 76 tjänster

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags tog riksdagen beslut om att lägga ned Radiotjänst i Kiruna och i dag lade bolaget ett första varsel för 76 tjänster till arbetsförmedlingen.

Nu inleds MBL-förhandlingar och det är personerna med tjänsterna som avgiftskontrollanter och deltidsanställda som varslas vilket innebär att 76 anställda blir uppsagda 1 januari 2019 och 1 juli kommer ytterligare 115 tjänster att sägas upp. I snitt har de anställda en uppsägnings tid på tre månader men det finns anställda med en uppsägningstid mellan en och tolv månader

Sammanlagt över 190 arbetstillfällen försvinner från Kiruna när verksamheten vid Radiotjänst läggs ned .

– Det är förödande för en liten kommun som Kiruna som förlorar så många arbetstillfällen på samma gång. Det kan vara så att ena parten i en familj mister jobbet och då väljer hela familjen att flytta, en oerhört allvarlig situation, säger Kirunas blivande kommunalråd Gunnar Selberg (C)

Historiskt låg arbetslöshet

Arbetsmarknaden i Kiruna är positiv enligt arbetsförmedlingen med en öppen arbetslöshet på historiskt låga 2,1 procent och med över ett hundra jobb att söka, men det kan ändå bli svårt att hitta motsvarande jobb som man har idag.

En kompetensmatchning som arbetsförmedlingen gjort visar att det endast finns 15 jobb att söka i dagsläget.

– Företag och branscher som behöver anställa ligger inte i första hand bland de administrativa yrkena som Radiotjänst har.

Behovet finns inom industrin, vård, omsorg och skola i första hand, det är tyvärr så situationen ser ut. Det är därför oerhört viktigt att ersättningsjobben kommer som regeringen lovat, säger Magnus Westerlund sektionschef arbetsförmedlingen Kiruna.

Gunnar Selberg (C) menar att 200 jobb motsvarar 20 000 jobb i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.