Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Metalls avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, kommenterar gruvarbetarnas lönekrav. Foto: Teuv Palomäki/SVT

IF Metall om gruvarbetarnas krav: ”Jag kan inte bedöma rimligheten i det”

Uppdaterad
Publicerad

IF Metalls avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, vill inte inte ha någon direkt synpunkt på gruvarbetarnas lönekrav i Malmfälten men facket centralt har gjort en bedömning att lönekravet kan ligga på 4,4 procent och inte 20 procent.

– Vi tror att det kravet kan göra att vi kommenr ner på en låg inflation, säger han.

Industrins avtal sätter ett ”märke” för den övriga arbetsmarknaden. Det har skapat stabilitet i den svenska lönebildningen menar Veli-Pekka Säikkälä:

– Jag vet att det avtal som vi träffar med arbetsgivarna blir märke för hela svenska arbetsmarknaden. Eftersom vi har det ansvaret har vi att ta hänsyn till vad det här innebär för både reallönerna, men även för sysselsättningen Sverige

Vill undvika inflation

Veli-Pekka Säikkälä menar att kraftiga löneökningar är inflationdrivande och vill värna om den svenska modellen om återhållsamhet vid lönerörelsen.

– På 1970 och 1980 talet var det hög inflation och höga löneökningar som blev en inflationsspiral och det vill vi inte hamna i igen.  Med en klok lönepolitik ser vi att inflationen kan vara nere på två procent i slutet på 2023, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.