Foto: TT

IFK Luleå tar ställning mot sexköp

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ställer IFK Luleås A-lag in sin träning för att spelarna ska kunna gå på en föreläsning om prostitution.

Det är polisen Simon Häggström som ska föreläsa om människohandel och hur den ofta – helt felaktigt – avfärdas som ett storstadsfenomen. Han anser även att sexköparna blir allt yngre.

Föreläsningen kommer att hållas för gymnasieelever men representanter från såväl hockey, basket och fotboll är också inbjudna till kvällsföreställningen. Först med att tacka ja var IFK Luleå där de ställt in träningen för att ge spelarna möjlighet att se föreläsningen.

– Det var ett lätt beslut, säger tränaren Per Nyström Jensen.

– Inom IFK Luleå pratar vi om att utveckla spelarna både på och utanför planen. Vi har många unga spelare och för oss ledare handlar det om att guida dem även i livet så vi ser det här som en ren investering.

På tjejjouren i Luleå har man en hel del kontakt med tjejer som säljer sex, men de är också ute i skolor och pratar med ungdomar. Och de är oroliga över de förväntningar som unga i dag har på sex.

– Det är så enkelt och vanligt att konsumera pornografi så till slut funkar inte det vanliga sexet utan man måste göra värre och värre saker och då handlar det ofta om att förnedra kvinnan. Så ställer ens partner inte upp på det eller så törs man inte ens fråga och då köper man det istället, säger Emmelie Rutström på Tjejjouren i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.