Flygplanet kunde inte landa i Gällivare på grund av trafikproblem utan fick flyga vidare till Kiruna.

Inflygningshjälpmedel saknas på flygplatsen

Publicerad

Förra veckan kunde inte ett flygplan landa i Gällivare på grund av snöovädret, planet fick fortsätta till Kiruna. Orsaken är att man bara kan landa med plan från ena hållet med ett modernt inflygningshjälpmedel på Gällivare flygplats.

När det är hård vind och snöfall och därmed dålig sikt kan inte plan landa på Gällivare flygplats om det blåser från fel håll. Det finns endast ett modernt inflygningshjälpmedel  från ena hållet.

På torsdag kväll förra veckan blåste det och snöade det från fel håll . Då fick planet som skulle landat i Gällivare göra en överflygning och fortsätta till Kiruna.

– Problemet var att det var medvind i den bana som har precisionsinflygning, sen var sikten för dålig för de hjälpmedel vi har i den andra banan vi har hjälpmedel även där men det är inte precisionsinflygning, det krävs högre i tak och sikten måste vara bättre för landning från den banänden säger Mikael Gustafsson flygplatschef i Gällivare.

Hjälpmedel planeras

Planer finns att skaffa inflygningshjälpmedel även från andra hållet så att inflygningar kan göras från bägge riktningarna.

– Det är tagits upp i budgeten för planperioden 2019 till 2021, sen är det beslut som ska tas men planerna finns säger Mikael Gustafsson flygplatschef i Gällivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer