Thailändska bärplockare kan utebli – tuff smäll för branschen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av Coronaviruset kanske det inte kommer några thailändska bärplockare i år – vilket oroar branschen. Det är inte säkert att regeringens undantag hjälper.

– Det känns väldigt tufft just nu, säger Anders Vestin på Frostab i Arvidsjaur.

Varje år kommer det mellan fyra och sex tusen thailändska bärplockare till Sverige. På grund av Coronaviruset har Thailand bland annat infört undantagstillstånd. I nuläget kommer det bli tufft att hinna få klart uppehållstillstånd och annat formellt innan sommaren.

Undantag från inreseförbud

Detta trots att regeringen i slutet av förra veckan beslutade att undanta bärplockare från inreseförbudet. Plockare kan också stoppas vid gränsen om smittorisk finns.

Coronaviruset i Norrbotten

Närmast omöjlig uppgift

– Om vi ska ersätta de thailändska bärplockarna med friplockare från Sverige krävs det ungefär dubbelt så många, säger Anders Vestin, som sitter i företagsledningen för bäruppköparen Frostab i Arvidsjaur.

Att lyckas organisera runt tio tusen svenska bärplockare innan sommaren kan tyckas låta som en närmast omöjlig uppgift, men Anders Vestin väljer trots allt att vara optimistisk.

Priset kan stiga

Han tror bland annat att den höga efterfrågan på bär efter två dåliga somrar kan göra att priset stiger, vilket gör plockandet mer lukrativt.

– Med en troligtvis hög arbetslöshet, ett högre bärpris och en bra skörd i skogen så tror jag att vi kan mobilisera svenskar att plocka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet