Fisket på siklöja kan stoppas i år. Bilden är från år 2018 när fiskare tog upp fångst vid premiären av fisket av siklöja på Storön i Kalix. Foto: Susanne Lindholm, TT

Ingen siklöja får fiskas i år om förslag går igenom

Publicerad

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vill att fisket på siklöja ska stoppas i år. SLU har i sitt yttrande tagit hänsyn till de skador på siklöjebeståndet som vikaresälen gör.

Men förslaget om stopp för fångst av siklöja får hård kritik av yrkesfiskare i Norrbotten, rapporterar NSD.

I fjol rekommenderade SLU att 173 ton siklöja fick fångas, ett fiske som till allra största del bara berör Norrbottenskusten och som ligger till grund för produktionen av delikatessen Kalix löjrom.

”Saknar verklighetsförankring”

– Vi har varit nere på 200-300 ton under dåliga år men snittet ligger nog mellan 700 och 900 ton. Att föreslå noll ton på friska och stabila bestånd saknar helt verklighetsförankring, säger yrkesfiskaren Kjell Strömbäck till NSD.

Till hösten planerar Region Norrbotten ett stormöte om säljakten och förvaltningen av löjfisket och laxfisket.

SLU är rådgivande men den slutgiltiga kvoten bestäms i samråd mellan Kustfiskarna, samt Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.