Ingen skillnad på jägare – enligt EU

Publicerad

Det finns flera domar inom EU som hindrar myndigheter att skilja på ortsbor och andra människor. Något som enligt KOmmerskollegium även gäller i frågan om vem som får jaga var.

Idag träffades företrädare för olika intressegrupper vad gäller små-viltsjakt på statens mark ovan odlingsgränsen på Länsstyrelsen i Luleå. Inbjudna för att diskutera de nya villkor för jakten som gällde från hösten 2007 och hur de ska ta avstamp mot framtiden.

För som Nordnytt berättade i måndags väntar nya jaktregler, då Länsstyrelsen i Norrbotten fått bakläxa av JK. Där framkommer det att det var fel av länsstyrelsen att göra skillnad på ortsbor i fjällkommunerna och jägare hemmahörande på annat håll, som de har gjort under 2007. Enligt JK ska alla EU-medborgare ha lika stor rätt till jakt i fjällkommunerna.

Och Kommerskollegium, som är Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik, menar att det finns flera domar inom EU som hindrar myndigheter att ställa såna krav som länsstyrelsen gjort för att få jaga på vissa håll i länet.
Dessutom anser kollegiet att det är synd att Norrbottens Länsstyrelse, som bör anpassa reglerna efter EU, inte hört av sig för att få hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer