Jokkmokks marknad är igång men alla är inte glada och nöjda. Henrik Blind (MP) är besviken på att Jokkmokks kommun inte planerat ett officiellt firande av Samernas nationaldag. Foto: SVT

Inget officiellt firande av Samernas nationaldag

Publicerad

Miljöpartisten Henrik Blind dömer ut Jokkmokks kommuns syn på hans folks högtidsdag.
– Det är inget annat än en skandal att kommunen inte har något officiellt firande av samernas nationaldag, säger han.

Henrik Blind är en profilerad lokalpolitiker och samerättsaktivist och han har reagerat starkt på att Jokkmokks kommun inte planerat ett officiellt firande av nationaldagen.

Henrik Blind. Foto: SVT

”En ren skandal”

Kommunen uppmärksammar högtidsdagen via föreläsningar och aktiviteter på Östra och Västra skolan och den samiska förskolan Giella, men inte mer än så.

Och Henrik Blind tycker inte att det räcker. Så här skriver han i ett kritiskt inlägg på sociala medier:

”Det här att Jokkmokks kommun inte har något officiellt firande av den samiska nationaldagen är inget annat än en skandal.”

Han fortsätter: ”För samtidigt som Kiruna, Arvidsjaur, Östersund, ja, till och med Stockholm firar, så tycks nationaldagen passera obemärkt förbi Jokkmokk.”

– Jag är förvånad över kommunens agerande. Man brukar säga att Jokkmokk är Sapmís huvudstad och då är det väl rimligt och logiskt att man firar samefolkets dag när man har det största skyltfönstret för samisk kultur, vintermarknaden.

”Tråkigt och upprörande”

Han tycker att  Jokkmokks kommun har ett stort ansvar när det gäller att uppmärksamma den samiska kulturen.

– Men det är inte första gången som Jokkmokks kommun inte firar den samiska nationaldagen, men det är lika tråkigt och upprörande varje gång. Nästa år måste denna viktiga dag uppmärksammas officiellt, säger Henrik Blind.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) håller inte med om kritiken.

– Det räcker väldigt långt att det sker väldigt mycket som är kopplat till den samiska nationaldagen under vintermarknaden i Jokkmokk och det är vi glada över.

– Sedan är vi också stolta över de aktitivteter som skolorna genomför och skolorna är också en del av Jokkmokks kommun. Så jag är jätteglad över det firande som sker i Jokkmokk.

Vad säger du om Henrik Blinds kritik?

– Jag vill inte kommentera Henrik Blinds uttalanden eftersom jag känner igen påhoppen på min person. Den här typen av inspel från honom får jag ofta, säger Robert Bernhardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer