Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du de pyttesmå igelkottarna som bor under en pallkrage i Luleå. Foto: privat

Igelkotten minskar i Sverige – men inte i norr: ”Har massa bebisar”

Publicerad

Det råder bebisfeber på en villagård på Mjölkudden i Luleå. För andra året i rad har nu en nykläckt igelkottskull upptäckts på samma gård – trots att beståndet minskar i Sverige. Men igelkotten verkar föredra norr framför söder, trots att djuren har behövt inplanteras i Norrbotten.

Sen 2021 är arten igelkott rödlistad i Sverige eftersom beståndet minskat kraftigt över tid, enligt Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Under tolv år fram till 2020 har man sett en minskning av igelkottarna på 40 procent. Men trenden ser annorlunda ut i Norrbotten.

– Norra Sverige sticker ut på ett positivt sätt, säger Henrik Thurfjell som jobbar med artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

”Så mycket igelkott i Norrbotten”

Det hela började egentligen med att Henrik Thurfjell åkte på semester till Sunderbyn i Luleå där han såg igelkottar vid flera tillfällen.

 – När jag kom tillbaka till Uppsala så frågade jag mina kollegor om de sett några igelkottar. Alla utom en som sett igelkottar hade sett dem i Norrbotten. Då började jag fundera på varför vi har en minskning i Sverige, men ser så mycket igelkott i Norrbotten, säger Henrik Thurfjell.

Även rapporteringen skiljer sig från norr till söder.

– Andelen inrapporterade igelkottar ökar hela tiden från Norra Sverige medan de minskar i resten av Sverige.

Inplanterade igelkottar på 30-talet

I början av 1930-talet inplanterades igekottar på ett par ställen i Norrbotten, eftersom de är bra skadedjursbekämpare. Men beståndet försvann.

På 1940-talet gjordes nya försök och en av de första nya kullarna upptäcktes på just Mjölkudden i Luleå. Och kottarna verkar ha gillat läget sen dess, enligt Henrik Thurfjell vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Ont om grävling gynnar kottarna

Vad beror det på att igelkotten minskar i södra Sverige då?

– Många föreslår robotgräsklippare och insektsgifter, men det finns ju i Norrbotten också. Men det som finns lite av i Norrbotten är grävling och de kan ju bryta upp en igelkott och äta upp dem. En annan hypotes är att igelkottarna förekommer ju främst bland älvdalarna och om det finns ett virus så vet vi att det sprids sämre om det är långt mellan populationen av igelkottar.

I videon ser du de pyttesmå igelkottarna som bor under en pallkrage i Luleå.

En gammal artikel i Norrländska Socialdemokraten vittnar om hur igelkotten inplanterades i Norrbotten på 1930 och 1940-talet. Foto: Erica Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer