2019 väntas livsmedel med insekter godkännas – fem arter först ut

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreder EU om insekter ska godkännas som livsmedel – och branschen ser ljust på framtiden.

Nu ser det ut som att ett godkännande för insekter som livsmedel kan vara påväg. Det är Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet som utreder insekter som livsmedel.

– Vi fick signaler för två veckor sedan om att fem insekter kanske kommer att godkännas nästa år, säger Nils Österström, ordförande för branschorganisationen Insektsföretagen.

Insektsföretagen jobbar på för fullt

De insekter som utreds just nu är flera typer av syrsor och en art mjölbagge. Enligt Nils Österström jobbar de svenska insektsföretagen just nu för fullt för att vara redo när EU godkänner insekter som livsmedel.

Men hur ska ni få svenskarna att äta insekter?

– Det gäller att informera om fördelarna. Att det är klimatvänligt, en fullvärdig proteinkälla och gott.

Dyrt med insekter

Just nu är priset på ätbara insekter högt. Efterfrågan är mycket större än vad tillgången är. Enligt Nils Österström finns det väldigt få anläggningar som producerar matinsekter i Europa i dag.

– Det kommer bli ett ännu större sug när EU-marknaden är öppen.

”Definitivt något för glesbygden”

I Finland där finska motsvarigheten till Livsmedelsverket förra året godkände försäljning av odlade hela insekter finns det nu flera insektsfabriker. Till exempel i den lilla orten Strömfors, där har en nedlagd elmaterialfabrik fått nytt liv. Nu är det Europas största insektsfabrik.

När ett godkännande kommer på EU-nivå tror Nils Österström att det finns goda förutsättningar för insektsproduktion i Sverige, till exempel i Norrbottens inland.

– Det är definitivt något för glesbygden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer