Insektsodling – möjlig framtid för svensk landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

EU väntas göra ätbara insekter lagligt nästa år – nu tas de första stegen i att utveckla en svensk insektsindustri.

– Vi måste börja förbereda det här i Sverige om vi ska kunna ta tag i en ny marknad, säger Stig Kerttu, näringslivsstrateg på Övertorneå kommun.

Under onsdagen föreläste den finska insektsentreprenören Robert Nemlander i Övertorneå. I Finland har det sedan november 2017 varit lagligt att producera och sälja livsmedel baserade på insekter.

– Branschen har verkligen blommat ut. Det är ungefär 60 insektslantbruk registrerade. Runt 12-20 produkter i livsmedelsbutikerna. Sen är det många restauranger och hotell som säljer insekter också, säger Robert Nemlander.

Matproduktionen måste fördubblas

2050 beräknar FN att jordens befolkning kommer att nå runt 10 miljarder människor. Då måste matproduktionen nästan fördubblas från nuvarande nivåer. Enligt Robert Nemlander är insektsproduktion mycket mer klimatvänligt än nötköttsproduktion.

– Om man jämför ett kilo nötkött och ett kilo syrsor så behövs det 5-10 gånger mindre foder och 1500 gånger mindre vatten för syrsorna, säger han.

I Sverige är det olagligt att sälja livsmedel baserade på insekter, men enligt branschen kommer EU troligtvis att godkänna 5 insektsarter i slutet på nästa år.

Övertorneå vill gå i bräschen

Varför Robert Nemlander hållit föreläsningen i lilla Övertorneå beror på att kommunens näringslivsstrateg Stig Kerttu hoppas att Övertorneå ska gå i bräschen för den framtida svenska insektsindustrin.

– Vi har förutsättningarna. Vi har gott om ytor, tomma ladugårdar och byggnader. Vi måste börja förbereda det här i Sverige om vi ska kunna ta tag i en ny marknad, säger Stig Kerttu.

Vad skulle det här kunna innebära för Övertorneå?

– Jag hoppas att det kan ge jobb, utveckling och tillväxt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.