Inspelade samtal till 1177 – ”Region Norrbotten berörs inte av säkerhetsbristen”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har det uppdagats att 2,7 miljoner inspelade samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt oskyddade på internet. Men nu går Region Norrbotten ut med ett pressmeddelande om att inga samtal som har gjorts i Norrbotten har legat ute på nätet.

– Region Norrbotten berörs inte alls av den säkerhetsbrist med inspelade samtal som drabbat regioner med underleverantörer för datalagring. Vi använder ett nationellt gemensamt system med hög säkerhet, säger Anders Nordin, IT/MT-direktör vid Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Säkerhetsbristen har berört regioner som Stockholm, Sörmland och Värmland men de övriga 18 regionerna, inklusive Norrbotten, har ett annat system och berörs därför inte av detta.

Ljudfiler på oskyddad webbserver

Det var i måndags som Computer Sweden avslöjade att telefonsamtal som ringts till 1177 sedan 2013 och som tagits emot av vårdentreprenören Medicall har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver. Detta ska nu vara åtgärdat och servern där samtalen lagrats är avstängd och inte längre åtkomlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.