Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lektioner ställs in i parti och minut och föräldrar till elever på Sjöparksskolan i Gällivare säger att lärarbristen skapat en ohållbar situation. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Akut lärarbrist i Gällivare – elever har bara en lektion vissa skoldagar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder lärarbrist på Sjöparksskolans högstadium i Gällivare. Vissa dagar har eleverna bara en lektion och nu vittnar föräldrar om en ohållbar situation.

– Vi är oroliga för att våra barn inte kommer få betyg, säger en av föräldrarna till SVT.

Av de totalt 40 tjänsterna på skolan var 5,5 inte tillsatta till höstterminens start. Och redan under första skoldagen började meddelanden hagla in på plattformen ”Schoolsoft”.

– Engelskan är inställd. Slöjden är inställd. Idrotten är inställd. Svenskan är inställd och så vidare, säger en förälder som SVT Nyheter Norrbotten har pratat med.

Bara en lektion vissa skoldagar

Trenden har hållit i sig och vissa skoldagar kan ibland bestå av en eller två lektioner med många och långa hål i schemat. En annan förälder beskriver situationen som ohållbar.

– Vi är väldigt kritiska till att skolan och Gällivare kommun inte lyckats lösa lärarbristen och att vi inte har blivit informerade om detta i tid. Skolan informerar inte heller hur det går och hur de jobbar med att lösa problemet.

Enligt föräldern är situationen akut.

– Vi är oroliga för att våra barn inte kommer få de kunskaper som de har rätt till. Att det inte kommer klara ämnena och inte få betyg.

Har varken slöjd eller musiklärare

Eva Martinsson är förvaltningschef på Barn och utbildning i Gällivare kommun och hon säger att man jobbar för fullt med att få bukt på problemen.

– Just nu ägnar rektorerna mesta av sin tid med att lösa situationen. Några är löst men men vi saknar fortfarande lärare i slöjd och musik så vi kommer att förhandla om att få köpa in de tjänsterna, säger hon.

Nödlösningen: ”husvikarier”

Skolan har i dag ungefär 60 procent behöriga lärare och kortsiktigt kommer man att försöka lösa bristen med obehörig personal som saknar pedagogisk eller ämnesubildning.

Man har även anställt så kallade husvikarier som ska kunna hoppa in i nästan alla ämnen – men även de saknar adekvat utbildning.

– I det här sena läget är det svårt att hitta behöriga lärare. Vi har vissa som har god teoretisk kunskap men de är inte lärare, säger Eva Martinsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer