Vetenskapsrådet satsar miljoner på forskningsinfrastrukturen vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Institutet för rymdfysik i Kiruna får miljoner till forskning

Uppdaterad
Publicerad

Vetenskapsrådet ger Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna 17,8 miljoner så att forskningsinfrastrukturen kan förstärkas.

Kiruna Atmosfärs- och Geofysiska Observatorium får 10,6 miljoner kronor och testanläggningen IRF SpaceLab 7,2 miljoner kronor.

Urban Brändström är observatorieansvarig vid IRF och enligt honom innebär tillskottet en kraftig förstärkning av verksamheten med avancerade optiska instrument för grundforskning i rymd- och atmosfärsfysik.

– IRF kommer kunna möta ökande krav på långa tidsserier av avancerade vetenskapliga data, bland annat med tanke på det avancerade radarsystemet EISCAT_3D samt institutets intensifierade satsningar på rymdväder, norrskensforskning och atmosfärsfysik”, säger han i ett pressmeddelande.

– Det här innebär att IRF SpaceLab ytterligare kan förstärkas och vidareutvecklas för att möta det växande behov som finns för att testa rymdrelaterad hårdvara, säger forskningsingenjör Máté Kérenyi, även ansvarig för IRF SpaceLab huvudkontor i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer