Planeten Venus ska nu studeras ännu mer i detalj med satellitinstrumentet som IRF i Kiruna ska skapa. Foto: ESA – C.Carreau

Institutet för rymdfysik i Kiruna utforskar Venus med indisk rymdfarkost

Uppdaterad
Publicerad

Ett satellitinstrument från Kiruna kommer att placeras ombord på den indiska rymdfarkosten Shukrayaan-1 när den skjuts iväg till Venus.

– IRF är specialister på den här typen av instrument, säger Annelie Klint Nilsson, informatör på Institutet för rymdfysik (IRF).

Under den andra halvan av 2023 planeras uppskjutningen av rymdfarkosten Shukrayaan-1 från den indiska rymdbasen Sriharikota. Farkosten beräknas att flyga under sex månader innan den når Venus omloppsbana. Då kommer den att kretsa runt planeten i ett år.

Med på farkosten finns ett satellitinstrument från Kiruna som heter Venusian Neutrals Analyzer, VNA. Instrumenten är ännu inte klart.

– Instrumentet ska titta på hur laddade partiklar från solen interagerar, växelverkar, med Venus atmosfär och exosfär, alltså den yttre delen av atmosfären, säger Annelie Klint Nilsson.

Upptäckt att vattnet försvunnit från Venus

Detta är andra gången som IRF har möjlighet att studera Venus, samt andra gången de har ett samarbete med Indien. Mellan år 2006 till 2014 fanns IRF:s instrument ASPERA-4 ombord på en europeisk rymdfarkost – Venus Express. Då lyckades man bland annat se hur Venus hade utvecklats.

– Venus är jordens tvilling men planeterna skiljer sig väldigt mycket åt. Venus atmosfär är tät och het men saknar vatten. Vatten fanns för fyra miljarder år sedan när Venus bildades, men det har gått förlorat, förmodligen till rymden. ASPERA-4 bevisade att vatten på Venus flyr ut i rymden med energi som kommer från solvinden. Våra resultat ger också viktig information som hjälper oss förstå exoplaneter runt andra stjärnor, planeter som vi inte kan utforska med instrument på plats runt dem, säger Yoshifumi Futaan, forskare på IRF, i ett pressmeddelande.

Instrumentet VNA som skickas ut med den indiska farkosten är IRF:s nioende mätinstrument för joner och energetiska neutrala atomer. VNA kommer att vara en del av ett större indiskt instrumentpaket ombord på Shukrayaan-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.