Integreras via fotboll

Publicerad

Fotboll som en del i integrationen av nyanlända? Det har blivit verklighet på Seskarö som startat fotbollen igen och fått ett lag där majoriteten är asylsökande.

Nordnytt är med på Seskarö IF:s träning i Aspenhallen i Haparanda en februarikväll. Fotbollslaget, som till stor del består av nyanlända flyktingpojkar, tränar tvåmålsspel.

En av spelarna är Kamaliza Mahad från Uganda som inte hade spelat fotboll på två år innan han anslöt sig till laget på Seskarö.

-Det är kul. Jag ombads att komma med i laget och jag har varit framgångsrik, säger han.

Landslagsklass

Seskarö IF utanför Haparanda startade för ett år sedan sin fotbollsverksamhet igen. Och det har gått mycket bra. Klubben har ett seniorlag i division fem och ett pojklag som är distriktsmästare i inomhusfotboll.

Och pojklaget var nyligen nära att ta sig till SM-final i fotboll inomhus. Det mycket tack vare nyanlända flyktingpojkar som med sitt kunnande lyft laget rejält. Omdömena om lagets stjärna Kamaliza Mahad är landslagsklass.

-Det viktigaste är att jag älskar fotboll. Och jag är inte rädd att göra det jag vill på plan, säger Kamaliza Mahad.

Målvakten Simon Söderholm som är Seskaröbo är lyrisk över sina lagkamrater.

-Dom är så tekniska, skjuter bra och allt sådant där. Dom har allt.

Steg mot integration

För Seskarö som förening har lagets flyktingpojkar i praktiken inneburit ett steg mot integration. Fotbollen för samman svenskar och nyanlända. Och från föreningens sida menar man att de som inte tycker vi ska ha integration i Sverige borde tänka om.

-Vi ser det här som en stor möjlighet att försöka jobba med ungdomar som kommer hit från ett främmande land på ett mer individuellt sätt där idrotten är nyckeln i det här, Sten-Inge Videhult, ordförande i Seskarö IF:s fotbollssektion.

Och Simon Söderholm säger att det är härligt att ha med sig lagkamrater som inte är som han och de andra svenskarna i laget.

Vad lär man sig av situationen?

-Man lär sig att man är lika i alla länder, ungefär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Integreras genom fotboll

Mer i ämnet