Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Björn Olsson och hans grannar berätta hur det är att bo nära de många hus som rivs i Kiruna just nu. Foto: Hans Sternlund/SVT

Invigning i ena änden av Kiruna – i den andra smulas husen sönder

Publicerad

Kontrasterna i Kirunas olika delar är slående just nu. I ena änden av staden fortsätter invigningsfestligheterna i den nya stadskärnan, i andra änden blir det bara flisor kvar av bostadshusen i det gamla SJ-området.

Många bostadsområden i Kiruna har redan avvecklats och rivits på grund av sprickorna från gruvan som söker sig in under staden. Nu har turen kommit till området som byggdes för järnvägsarbetare på 1910-talet.

Hus efter hus rivs

Fem av de gamla SJ-husen ska flyttas till säker mark inom kort, medan många fler rivs och mals ned till flisor.

I områden bor villaägare och hyresgäster i flerbostadshus som kan betrakta skådespelet från sina hem. De kommer själva snart behöva flytta som en del i den så kallade samhälllsomvandlingen.

Osentimental inställning

Björn Olosson hålller som bäst på att rensa undan gammalt bråte utanför sitt hus på Tågmästaregatan där han har bott i 40 år. Han ska snart flytta till ett nybyggt hus. Han har intagit en osentimental inställning till det som pågår.

–  Som gammal LKAB-are förstår jag att det här är oundvikligt. Det är lite tråkigt, men nytt kommer i stället.

Ni träffar honom och några av hans grannar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet