Invigningen i Kiruna är i full gång och Jocelyne Kemi och Marica Blind passar på att njuta av varsin bakelse. Foto: Jimmy Bäckström/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

18 års väntan är över – nu invigs nya Kiruna

Publicerad

För 18 år sedan fattades beslutet att flytta Kiruna på grund av gruvbrytningen. Nu är dagen här när nya stadskärnan ska invigas. Följ med i vår direktrapport från festligheterna. Invigningens aktiviteter pågår från torsdag till lördag.

Invigningen av nya Kiruna

Pinnat inlägg

Idag är det stor dag i Kiruna! Följ vår direktrapportering när nya stadskärnan slår upp portarna för Kirunaborna.

Åsa Hirvelä • Känner en oerhörd glädje över vår nya stad. Så fint❤️O vilken magnifik invigning, känner mig helt tårögd❤️

Norrbottenbo • Hej! Känner både sorg och förhoppning över denna stadsflytt. Kiruna på 2010-talet var charmigt.. Hoppas att Kiruna 2020+talet får utvecklas och bli trivsamt för alla medborgare. För visst 'råkade' man inte glömma Samerna denna gång? Önskar alla i vårat sekulära samhälle får vara lika lite misdnöjda; Å förhoppningsvis få känner trygghet, glädje och framtidstro för ytterligare justeringar för framkomlighet, tillgänglighet och utrymme för både ung och gammal, fattig och rik, sjuk och frisk, funktionsnedsatt och regulärt fungerande, tillfälliga boende samt fast boende medborgare. Önskan för framtiden tex; Snabbtåg Kirina-Luleå-Umeå (till att börja med; finns mycket andra fina orter med), multiarenor (utställningmöjligheter för konstnärer?), gratis utomhus-gym, cruzening-bil-utsiktsplatser att se midnattssolen/norrskenet, billiga lokaler för olika jobbet och caféer där folk kan nyktert mötas, återbrukcentran, gratis mötesplatser för ensamma samt stödgrupper och mötesplatser för att lära dig om olika typer av språk och kulturer vi har i vårt fina Norrbotten. Tack för bra reportage! :) Mvh/ Tacksam gäst på Kirunas folkhögskola; Tack till Samtliga trevliga Kirunabor i olika situationer (tex kassörskor, servitörer, guider, medborgare) jag mött på mina besök i Kiruna med omnejd!

Marie • Grattis Kirunabor, men var är era munskydd? Många gillar inte fõrändringar, men inget varar för evigt. Shoppa hållbart kära svenskar!

Roland Pettersson • Störs av Ewas inlägg om att det ska vara billigare el i norra Sverige.Vi bor alla vi i samma land och bör därför istället jobba för att hela landet ska fungera och att vi invånare i detta land ska tillsammans kunna leva och verka där. Och därför önskar jag idag lycka till Kirunas invånare en del av Sverige

Bojkottaren • Nä nog blir de bojkott av nya stan för min del så länge det går, alla mina rutiner när det kommer till besök av (gamla) centrum är förstörda nu och för alltid. Jag hatar att skaffa mig nya rutiner, det ska vara som det alltid varit tycker jag. Jag vet att stadsflytten är nödvändigt ont men jag kommer då inte sätta min fot i nya centrumkärnan förrän jag verkligen måste det. Hade jag fått önska så hade jag gärna sett att man flyttat varenda byggnad från gamla centrum som varit möjligt och byggt upp den på sin nya plats precis som den gamla såg ut. Gamla centrum är död o där dog även en del av mig och jag vet att jag inte är ensam om att tycka det.

Så tänkte arkitekterna när de utformade Kirunas nya handelskvarter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

My • Lycka till Kiruna. Vi i Gällivare har bara en stor grop🥰

Jocke • Vilket lyft för Kiruna! Känns som att man är i en större stad med allt samlat. Hoppas på uteserveringar när våren och sommaren kommer!

Sandra • De som naivt tror att det finns en marknad i Kiruna för de ”krims-krams-butiker” som trots allt etablerat sig i nya centrum har sina rötter i Korpelarörelsen vilkas förfäder satt vid Luossa och väntade på silverarken. Centrum-butiken är ett familjeföretag som av familjära skäl hålls vid liv. De stora aktörerna som Intersport, H&M, Telia och Elkedjan insåg att det är kört för Kiruna och valde att avveckla sina butiker.

I videon hör du bibliotekarierna Sanna Barsk och Maria Winsa tycka till om de nya lokalerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet